Прочитај ми чланак

ПРИТИСАК ДИПЛОМАТА ИЗ ЕУ И АМЕРИКЕ: И Београд да осуди Мадура

0

Иако у ЕУ нема јединственог става о Венецуели, расте притисак на власт у Београду. Захтев је део "пакета" око усклађивања наше спољне политике са Унијом

ПОСЛЕДЊИХ недеља се појачава притисак из САД и ЕУ на Србију да отворено осуди режим Николаса Мадура, али наша држава неће мењати став према актуелном председнику Венецуеле – сазнају „Новости“.

© AP Photo / Fernando Llano

Према нашим информацијама, западне дипломате ставиле су до знања српским властима да би било пожељно да „буду на правој страни историје“, односно да се прикључе блоку држава које захтевају одлазак Мадура и долазак на власт самопроглашеног председника Хуана Гваида. У којој би форми „осуда“ Мадуровог режима дошла, да ли у виду саопштења Министарства спољних послова, Владе, или, пак, у неком другом облику – остављено је Београду да одлучи.

Овај нови захтев, који стране дипломате у неформалним разговорима најчешће „пакују“ у папир наших обавеза да на путу ка ЕУ морамо да се усклађујемо са спољном политиком Уније, још један је од лицемерних потеза Запада.

Наиме, од Београда се тражи нешто око чега не постоји јединство ни у самој ЕУ. Тако се десило да је Италија ставила вето на саопштење ЕУ о признавању председника парламента Венецуеле Хуана Гваида за привременог председника државе, које је требало да прочита шефица европске дипломатије Федерика Могерини. Гваида је, до сада, за „прелазног“ председника подржало 19 држава ЕУ.

Шеф дипломатије Ивица Дачић још једном је прошле недеље, у разговору са колегом из Венецуеле Хорхеом Ареасом са којим се срео у Београду, потврдио да „Србија најмање што може да уради јесте да не мења позицију према тој пријатељској земљи“. Односно, да за званични Београд Мадуро остаје легални и легитимни председник Венецуеле.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже, за „Новости“, да је Венецуела према Србији крајње пријатељска земља, која брани наше позиције по питању Косова и Метохије и ниједан непријатељски акт према нама није учинила:

– Било би цинично до нивоа националног понижења да прихватимо да било какав непријатељски акт повучемо према Венецуели, која нам ништа лоше није учинила. А да притом то урадимо за рачун оних држава које су признале Косово и раде против наших интереса. Национално достојанство би нам било повређено када бисмо толико ниско пали. Друго, тиме бисмо показали многим другим земљама које су на нашим позицијама, од Ирана па надаље, да Србија није лојалан партнер.

Генерални секретар Европског покрета у Србији Сузана Грубјешић, такође, сматра да Србија треба да следи, колико год је могуће, сопствене интересе:

– Најбоље би било да се рашчисти ситуација у Венецуели, да се одрже фер и слободни избори.

ВАЖНА ПОЗИЦИЈА САВЕТА БЕЗБЕДНОСТИ

СВЕ да и у ЕУ постоји јединствен став око дешавања у Венецуели, Србија не би требало да га следи, јер сагласности око Мадура нема у Уједињеним нацијама, односно у Савету безбедности, где Русија и Кина као сталне чланице подржавају актуелну власт у Венецуели. Док год је то тако, ниједна суверена земља није обавезна да предузме било какве мере.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!