Прочитај ми чланак

ПРИПРЕМЕ ЗА ИЗБОРЕ У СНС: Чистка је кампања или доказ смењивости?

0

Припреме за изборе у Српској напредној странци већ су почеле, а план је да се они најпре спроведу у окружним, општинским и градским одборима.

Цео процес кадровског освежења, уз смену оних који нису добро радили на локалу, требало би да буде завршен до краја године, када ће бити одржана изборна скупштина на којој ће се бирати врх странке. У СНС тврде да је успостављена строжа унутарстраначка контрола и да ће известан број локалних страначких моћника морати да оде са функција, јер нису радили на добробит грађана.

Саговорници Данаса подсећају да је председник Србије и председник СНС Александар Вучић више пута у протеклих седам година најављивао кадровске чистке међу напредњацима.

Наводе да се сви још добро сећамо претходне скупштине СНС, из маја 2016, када је Вучић најавио да ће бити успостављена много строжа контрола и да неће дозволити да се странка „сама уруши“, што је, како је рекао, била судбина неких других странака када су дошле на власт. У протеклом периоду лицитирано је са именима и бројем локалних функционера који ће бити смењени.

Помињан је градоначелник Крагујевца и син бившег председника Србије, Радомир Николић, који је наводно већ дуго на леду у странци и то због куповине нових лимузина, ватромета, великих издатака за угоститељске услуге. Осим њега спомињан је и Богдан Лабан, градоначелник Суботице, и то због скандала са претњама гепековањем и чупањем гркљана страначком колеги, као и због луксузирања – набавке осам аутомобила, од којих су четири скупе лимузине.

Под тим „специјалним страначким третманом“ последњих година су били и челни људи Куршумлије, Ариља, Богатића. Међу њима је био и Милутин Јеличић Јутка, бивши председник општине Бруса, али он није смењен због негативне оцене коју је добио од СНС, већ због притиска јавности, због сексуалног узнемиравања Марије Лукић.

У међувремену је смењен и председник општине Гроцка Драгољуб Симоновић, такође због притиска јавности, због паљења куће новинара Милана Јовановића, а не зато што је контрола СНС утврдила да он није радио у интересу грађана, већ у сопственом интересу.

То је и разлог што, како верују саговорници Данаса, у најављеној чистки неће бити смењени они који су лоше радили, већ они који су се замерили вођи. „Немам илузија о неком великом заокрету у кадровској и СНС политици Александра Вучића. Ту најављену акцију проветравања у СНС видим само као још једну маркетиншку кампању, која ће бити и предизборна. Такве кампање Вучић периодично води.

Та структура владавине која се формирала и учврстила под СНС почива на принципу личне лојалности и послушности личности вође и ту се завршавају сви критеријуми и етички и компетитивни. Само ако баш нека афера или притисак јавности буде превелик, онда ће се СНС одрицати неког кадра. Структура власти почива на беспоговорној послушности али и заштити коју онда тај послушник ужива од стране вође“, напомиње Ђорђе Вукадиновић, главни уредник Нове српске политичке мисли.

Драгомир Анђелковић, политички аналитичар, међутим сматра да је добро да сви у партији знају да могу бити смењени ако има значајнијих злоупотреба. Та идеја о перманентној провери кадрова, како каже, јесте добар покретач, а то да ли ће кадрови бити смењивани зависи од резултате провере.

„То што су и раније најављиване чистке на локалу, а до њих није долазило је стога што није било злоупотреба. А да ли ће након ове нове најаве уследити смене, видећемо. Свакако је добро да партијски, као и државни кадрови знају да су смењиви“, каже Анђелковић, а на питање да је ипак било злоупотреба, али и смена због притиска јавности, а не због напредњачке контроле, он каже да је и притисак јавности битан фактор.

Бобан Стојановић, докторанд на ФПН-у, сматра да кадровске промене које се могу десити на унутарпартијским изборима у СНС неће бити сигурно по критеријуму квалитета рада у јавном интересу, већ по заслугама за партију. То је нешто, како каже, што ми и не видимо, јер су то њихови унутрашњи односи – број бирача, активиста, одржаних скупова итд.

„Верујем да они који нису довољно радили за странку, да ће они бити смењени. А да су они који добро раде за партију, заштићени од стране странке све док скандали не испливају на површину као што се десило у Брусу и Гроцкој“, наводи Стојановић.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!