Прочитај ми чланак

ПРЕВРЕМЕНИ ИЗБОРИ У БЕОГРАДУ – „чиста диверзија против опозиције“

0

Избори за власт у Београду биће одржани 3. децембра, објавио је данас Курир на свом порталу, позивајући се на изворе из врха Српске напредне странке, док Б92.нет јавља да ће избори бити 10. децембра.

Уколико је вест тачна, будући да поједини извори тврде да би у том случају градска скупштина већ колико у наредних пар дана морала да буде распуштена, реч је „чистој диверзији против опозиције“.

Прво, то је понављање „блиц криг“ званичне кампање са председничких избора одржаних 2. априла ове године, с тим што се тада тесан тајминг односио на то хоће ли се лидер СНС Александар Вучић лично кандидовати и ускратити трку за други мандат Томиславу Николићу.

Друго, то је темпирање за завршетак радова на више локација у Београду, услед зимских услова када они више неће бити могући. Отварање Славије и осталих делова града биће важан оквир кампање СНС.

Треће, вероватно је да у том случају, како је Данас већ писао, СНС неће ићи са једном личношћу као кандидатом за градоначелника – носилац кампање биће Александар Вучић, а биће представљен тим за Београд. Према досадашњим медијским сазнањима, шеф изборног штаба напредњака требало би да буде министар полиције Небојша Стефановић.

Четврто, неконсолидовану опозициону сцену још од председничких избора, додатно ће оптеретити унутрашњи дијалог о Косову, који је најављен за септембар, а потом и за октобар, није искључено и даље одлагање. Део антивучићевске опозиције наћи ће се на „пропагандној линији ватре“ из СНС везано за призивање обојених револуција, дестабилизације и „македонског сценарија“. Ова тема треба да покрије све евентуалне нападе опозиције на СНС везано за коруптивне радње власти поводом градње Београда на води и рушења у Савамали.

Пето, не и најмање битно, хладни зимски месеци, утицаће на масовност уличних протеста уколико их буде, нарочито ако се део опозиције одлучи да на тај начин покуша да избори боље изборне услове, пре свега равноправнији медијски третман.