Прочитај ми чланак

ПРЕКО ЦЕНЗУСА БИ ХТЕЛИ да руше напредњаке и Вучића

0

Три деценије вишестраначја у Србији показују да идеологија није кључна за формирање изборних коалиција.

Такви примери најуочљивији су пред локалне изборе. Београђани ће тако моћи да гласају за три коалиције, које су према идеологији, али и историји сукоба спој неспојивог. Да ли је цензус једини циљ?

На Београдским изборима поново више колона. Тако је Драган Ђилас у коалицији са Сашом Јанковићем, али и Вуком Јеремићем, којег је 2013. избацио из чланства Демократске странке.

Много тога је у књизи „Историја демократске странке“. На једној од страна и бивши председник који им је окренуо леђа непосредно пред парламентарне изборе 2014. Коалициони партер демократа, Зоран Живковић, за председника СДС-а каже да је Вучићев мали од палубе. Како је дошло до помирења ДС-а и Бориса Тадића?

„Ми имамо обавезу да се сада сабирамо, а не да се одузимамо“, наводиТамара Трипић из ДС.

У идеолошком смислу, најнеприроднија коалиција на београдским изборима је коалиција два покрета Доста је било и Двери. Осим почетног слова у називима покрета, мало тога имају заједничког.

„Тачно је да постоје идеолоске разлике између нас. Њих ће увек бити. Али ми смо нашли тачке које нас спајају, а не тачке које нас раздвајају. Те тачке које нас спајају су у интересу свих грађана Београда“, каже Војин Биљић из ДЈБ.

Коалиције из користи, интереса, нужде, формиране због кључног циља – преласка цензуса. Тако политички коментатори оцењују неприродне коалиције на изборима за Град Београд.

„Елементарна ствар је прелазак цензуса и онда у другом кругу да уђете у структуре власти. То је елементарна логика и ако је не поштујете онда прођете неславно“, каже Зоран Стојиљковић, професор ФПН.

„Цензус је први циљ. Постоји уверење да две странке појединачно тј самостално не би могле самостално да пређу цензус. Друга ствар је које неке повезује на одређен начин је системска усмереност ка смени постојеће, и доласка оних од пре“, наводи Емилија Орестијевић из ЦЕСИД-а.

Многе коалције сличног типа и у другим местима шокриале су јавно мњење. Ипак, локални политичари то могу много боље да објасне гласачима од оних на републичком нивоу, када су демократе, зарад опстанка на власти потписале историјски споразум о помирењу са социјалистима.