Прочитај ми чланак

ПРЕДСЕДНИЧКИ ИЗБОРИ: Ко неће слати активисте на туђе скупове

0

Покушај прекида скупа који је у Смедереву организовао председнички кандидат Вук Јеремић само је назнака у ком правцу би могла да пође предстојећа председничка кампања.

kolaž

ФОТО: Fonet/SRS, FoNet/Nenad Đorđević, FoNet/TV FoNet, FoNet/Aleksandar Levajković

Уколико изборни штабови свих кандидата не реше да своје активисте убудуће не шаљу на туђе скупове или бар да циљ одласка на туђ скуп не буде прекид догађаја или изазивање инцидената већ демократска полемика.

Председнички кандидат Бошко Обрадовић и сарадници осталих председничких кандидата за Данас кажу да њихови активисти неће одлазити на митинге, трибине и остале скупове и догађаје које организују противкандидати и да неће реаговати на провокације.

Председнички кандидат Бошко Обрадовић за Данас каже да њега нити Двери нико неће моћи да увуче у било какве сукобе.

Сматрам да се пристојни људи залажу за пристојно друштво. На председничким изборима кандидујем свој програм који желим да представим грађанима и на то сам максимално концентрисан. Избори у Србији треба да буду надметања кандидата и бољих програмских решења, а не да се претворе у грађански рат. Ако неко мисли да Двери или мене лично увуче у било какве сукобе, нека зна да му неће поћи за руком – наводи Обрадовић.

Како додаје, да они који немају програм и који не смеју да изађу опозицији на ТВ дуеле, прибегавају насиљу и подизању тензије.

Србији је доста ратова, насиља, неизвесности којима тренутна власт непрестано и безразложно плаши грађане, док их последњих две деценије непрестано пљачка и осиромашује. Ја ћу то прекинути и постати председник Србије који ће грађанима вратити сигурност и поверење у институције државе, најављује Обрадовић.

Вјерица Радета, функционерка СРС, партије која кандидује Војислава Шешеља за првог човека државе, за наш лист наводи да је опште познато да активисти СРС никада нису упадали на туђе скупове са циљем прављења нереда. На питање очекује ли да на скуповима СРС буде покушаја изазивања сукоба, она одговара „да ће скупови радикала, као и увек, бити масовни, тако да ником не би користило да тако нешто покуша.

Радослав Милојичић, координатор Изборног штаба ДС, за Данас каже да се испади активиста ДС сигурно неће догодити.

Демократска странка постоји 27 година на политичкој сцени и увек смо се залагали за мир, толеранцију и поштовање различитости. Такав испад се никад није десио никоме из ДС и сигурно се неће десити ни у овој кампањи, навео је Милојичић.

У тиму Вука Јеремића истичу да свако има право на изношење свог политичког мишљења, као и да је пракса организованог изазивања инцидената неприхватљива у демократском и слободном друштву. Јеремић је после добацивања активиста СНС на његовом скупу које је претило да прерасте у физички обрачун, навео да је примена насиља у политичке сврхе вредносно обележје Вучићеве власти и да се то мора променити.

Јуче у СНС није било расположених да се пред јавношћу обавежу да се ситуација из Смедерева неће поновити.