Прочитај ми чланак

Поверење у ЕУ највеће у Албанији, најмање у Србији

0

Ниво поверења у ЕУ знатно је порастао од зимус у већини земаља кандидата за чланство при чему је највиши у Албанији а најнижи у Србији, показало је ново истраживање Еуробарометар.

Подаци показују да у Албанији поверење у ЕУ има 77 одсто испитаника или шест процентних поена више него у истраживању с почетка године.

Следе Босна и Херцеговина, где поверење у ЕУ има 57 одсто испитаних грађана, Црна Гора са 54 одсто, Северна Македонија са 48 одсто, Молдавија са 44 и Турска са 41 одсто.

У Србији 32 одсто грађана има поверења у ЕУ, што је два процентна поена више него у јануару/фебруару, док је оних са супротним ставом 61 одсто или један процентни поен више.

Да би чланство у ЕУ било добра ствар за Србију сматра 31 одсто грађана, 32 одсто мисли да би то било лоше док 36 одсто мисли да то не би било ни добро ни лоше.

Истовремено нешто више од половине испитаника у Србији (54 одсто) мисли да би Србија имала користи од чланства у ЕУ.

На питање какву слику генерално имају о ЕУ, 33 одсто је одговорило позитивну, 36 одсто негативну а 31 одсто неутралну.

Када је реч о рату у Украјини, 68 одсто грађана Србије мисли да ће имати озбиљне економске последице по земљу док исто на нивоу ЕУ мисли 83 одсто испитаника.

Такође се 67 одсто испитаника у Србији не слаже са увођењем санкција руској влади, компанијама и појединцима а 74 одсто се не слаже са куповином и испоруком војне опреме Украјини.

Истраживање за Пролећни Еуробарометар обављено је у јуну на репрезентативном узоруку у чланицама ЕУ и кандидатима.

У Србији је интервјуисано 1.019 грађана.