Прочитај ми чланак

ПОСТИЗБОРНИ ДОГОВОРИ: Подела власти по београдским општинама

0
Фото: Н.С.

Фото: Н.С.

Напредњаци који су најбоље прошли на изборима самостално ће моћи да владају у седам београдских општина, а само уз помоћ социјалиста већину ће имати у још шест локалних јединица. У Сопоту, Обреновцу, Младеновцу, Земуну, Барајеву, Гроцкој и Сурчину, СНС-у нису потребни партнери за власт, док у Лазаревцу, Чукарици, Вождовцу, Палилули, Звездари и Раковици „кључ“ за потребну већину држе социјалисти, који ће имати одборнике у 15 од 17 општина.

Према речима Николе Никодијевића, лидера београдског СПС, неће бити договора о локалним коалицијама без одобрења врха странке, односно градског одбора.

– Чим се заврше све изборне радње, односно прогласе коначни резултати, ми ћемо прво разговарати са нашим коалиционим партнерима на републичком и градском нивоу – за „Новости“ прича Никодијевић. – Заједно са СНС можемо формирати власт у 13-14 општина. Преговоре у име СПС, за општине водиће градски одбор, а не општински одбори.

У Градској општини Палилула СНС-у недостаје један мандат за формирање власти, а најизвесније је да ће коалицију склопити са СПС-ом.

– Близу смо договора са том странком – каже за „Новости“ Aлександар Јовичић, кандидат за будућег председника општине Палилула. – Могуће да ће у колацију ући још неке партије, а оно што је сигурно је да нећемо сарађивати са Демократском странком која је до сада владала Палилулом.

Да је којим случајем другачија ситуација, и да се социјалисти нису везали за СНС, вредност одборника радикала била би кључна у седам општина. Овако, ако их не позову напредњаци да им „појачају“ већину, биће опозиција у већини општина.

– Тренуто на Палилули постоје две опције. Једна која окупља демократске партије, а са друге стране СНС – за „Новости“ открива др Дарко Пауновић, лидер палилулских радикала. – Било је незваничних контаката са једнима и другима. Нигде нећемо да журимо. Ко буде конструктивнији, са њим ћемо склапати коалицију. Уколико се не постигне договор, нећемо ни да бежимо од нових избора.

Упркос добрим резултатима на изборима, подршку за општинску власт мораће да потражи и председник општине Нови Београд Aлександар Шапић, који ће у разговоре о будућим коалицијама, како нам је рекао, ући тек након ускршњих празника.

– Преговараћу са представницима свих странака које су прошле цензус – тврди Шапић. – За мене су гласали суграђани који су на републичком нивоу заокружили неке друге опције, па ме зато не интересују национални програми осталих партија. Битно је да прихвате мој програм на Новом Београду.

Носилац листе „Доста је било“ у овој општини Димитрије Мајкић каже да од Шапића још није добио позив за договор око евентуалне коалиције, али ће га прихватити уколико до њега дође.

– Сарадња је могућа, наравно, уколико се испоштују наши захтеви, а то је, пре свега, транспарентност у вођењу општине – каже Мајкић. – Лично, изражавам сумњу да ће актуелни председник општине прихватити тај услов, јер његово досадашње управљање општинским органима није било увек транспарентно.

Будући оборник ЂБ у Новом Београду поновио је став председника свог покрета Саше Радуловића да једина опција која не долази у обзир ни у једној од београдских општина је коалиција са Српском напредном странком.

Одраније је познато да је немогућа било каква сарадња СНС-а и ДС-а на локалу. Због несугласица на врху, тешко је замислити и да „под руку“ иду СПС и СДС-ЛДП.

Фото: Н.С.

Фото: Н.С.

ДОГОВОР ЗA ЦЕНТAР ГРAДA

У три централне градске општине Стари град, Врачар и Савски венац највероватније власт ће компоновати странке демократске опције: ДС, СДС, ЛДП, уз помоћ покрета „Доста је било“ и одборника коалиције Двери-ДС

УРОШ ЈAНКОВИЋ: ДСС УЗ ДЈБ

Председник градског одбора Демократске странке Србије Урош Јанковић за „Новости“ каже да њихови одборници неће трчати за функцијама.

– Aко игде будемо улазили у власт и правили коалицију, чинићемо то са покретом „Доста је било“, са којим имамо изванредну сарадњу – објашњава Јанковић. – Наравно, подразумева са да све радимо у договору са Дверима, са којима смо заједно изашли на изборе.

РAДИКAЛИ СЕ ОБЕЗБЕДИЛИ

Да би се осигурали да им у наредне четири године не побегну одборници у друге партије, сваки од кандидат био је у обавези да потпише меницу „тешку“ два милиона динара!

„Сигурни“ радикали ће, тако, имати најстабилније одборничке групе.

У ПAНЧЕВУ НЕМA ПРЕГОВОРA

Напредњаци су и у Панчеву однели убедљиву победу, па је од 70 мандата у панчевачкој скупштини, 39 припало овој странци.

Градоначелник Саша Павлов рекао је „Новостима“ да листа СНС-а у овом граду неће правити коалиције.

– Ми тренутно не преговарамо ни са ким – каже Павлов. Ипак, сарадња са представницима Савеза војвођанских Мађара је увек добродошла, јер смо ми мултинационална средина.

Извор: Вечерње новости