Прочитај ми чланак

ПОСЛЕДЊА ПОСЕТА Меркелове у каријери биће Тирана и промоција Велике Албаније

0

Пројекат "Велика Албанија" је био посебно важан Хитлеру и на томе је свесрдно радио током Другог свестког рата, тако да нимало не изненађује што је последња посета Ангеле Меркел у иностранству на крају њене политичке каријере баш Тирана и баш финиширање договора око стварања Велике Албаније представљене као Опен Балкан или Мини Шенген.

Иако Меркел не долази у Београд, већ у Тирану, Вучић је усплахирено прво најавио у својим медијима да немачка канцеларка стиже у Србију и да ће се он (лично) видети са њом. Додуше, увек се поносио тиме да му је она ментор и узор у политици.

Званично, Меркел ће боравити у последњој посети иностранству 14. септембра, када ће се у Тирани (епицентар пројекта Велика Албанија) састати са лидерима Западног Балкана у оквиру Берлинског процеса.

„Званични Берлин сматра да су Тирана и Еди Рама током година релаксирали односе између балканских земаља, посебно узајамним посетама Београду, које су у почетку биле непријатељске“, рекао је извор за АП.

Током ове посете, Ангела ће се састати са свим лидерима балканских држава, а са изузетком председника Србије Александра Вучића, сви састанци ће се одвијати на нивоу премијера (виши ниво од нивоа председника).

Очекује се да ће последњи састанак имати с премијером тзв. Косова Аљбином Куртијем, где ће тема разговора бити Берлински процес и немачка агенда коју мора да спроведе.

Његова најважнија компонента је такозвана „Агенда повезивања“, која је првобитно имала за циљ да повеже шест земаља Западног Балкана у областима транспорта и енергије, а касније да прошири ову везу на размену младих (илегланих миграната који су од почетка били идеја и пројекат Меркелове) и у економској сарадњи.

Одобрене пројекте за сваку од шест земаља Западног Балкана делимично финансирају механизми Европске уније (ЕУ), а највећим делом сиромашни грађани ових сиромашних земаља.

Због Берлинског процеса, владе су успоставиле свеобухватну регионалну инфраструктурну мрежу, чинећи тако Западни Балкан делом Транс-европске транспортне мреже (ТЕН-Т).

Берлински процес је такође генерисао иницијативе за регионално повезивање, попут енергетске сарадње, Регионалне канцеларије за сарадњу са младима (РИЦО), стварања Регионалне економске зоне и потписивања Уговора о транспортној заједници.

Владе се 2015. године усвојиле Декларацију о регионалној сарадњи и решавању билатералних питања (Вучић био премијер Србије).

Немачка је такође своју војску у саставу Кфора распоредила међу трупама на Косову и то је прва немачка војна акција после нацистичке Немачке и Другог светског рата. Хитлер би био веома поносан.