Прочитај ми чланак

После Тачија и Дачић демантовао Николића!

0

(Политика)

  • Признао да „није оптимиста да ће процес бити успешно завршен” и да је Србија далеко од потписивања споразума са представницима власти у Приштини о питању заједнице српских општина на Косову

  • dacic 333
  • Нема помака поводом питања степена надлежности, основни је проблем што Приштина не прихвата да мења своје законодавство
  • Тврди да Србија „нема никаквих проблема са високом представницом ЕУ Кетрин Ештон”, али да не зна да ли ће Приштина прихватити српске предлоге. Ипак изразио наду да ће ЕУ уложити максимум напора да се дође до договора и најавио да ће Ештонова „уколико се покаже да има могућности за наставак преговора и постизање договора у Бриселу 20. марта” доћи у Београд у четвртак
  • Дачић на конференцији поновио да је „Србија спремна на договор, али не на такозвани устав Косова, него да међународна заједница буде гарант договора”

        Само дванаест сати после изјаве председника Србије Томислава Николића да је Приштина „попустила” и да је споразум могућ за десетак дана, премијер Ивица Дачић, који је у понедељак увече такође учествовао на састанку са Кетрин Ештон, рекао је да он износи „реално стање ствари”.

       Суштински је демантовао председника речима да „нису ни разговарали са представницима Приштине”, да он „није оптимиста да ће тај процес бити успешно завршен” и да је Србија далеко од потписивања споразума са представницима власти у Приштини о питању заједнице српских општина на Косову.

       На питање – шта се догодило у међувремену па је дошло до таквог размимоилажења у изјавама између председника и њега – премијер је покушао да објасни Николићев став речима да је председник „изразио оптимизам на основу неких досадашњих састанака, од пре два-три пута”.

       На конференцији за новинаре у Влади Србије, Дачић је рекао да нема помака поводом питања степена надлежности и да је основни проблем што Приштина не прихвата да мења своје законодавство.

       „Нисам оптимиста да ће тај процес бити успешно завршен, јер нисмо разговарали са приштинском страном”, рекао је он и додао да Србија „нема никаквих проблема са високом представницом ЕУ Кетрин Ештон”, али да не зна да ли ће Приштина прихватити српске предлоге. Премијер је изразио наду да ће ЕУ уложити максимум напора да се дође до договора и најавио да ће Ештонова „уколико се покаже да има могућности за наставак преговора и постизање договора у Бриселу 20. марта” доћи у Београд у четвртак.

       Нагласивши да је предуслов за добијање датума напредак у дијалогу са Приштином и да је то била главна тема разговора државног врха са Ештоновом, Дачић је поновио да је Србија заслужила датум за почетак преговора за чланство у ЕУ, али да не може испод „црвених линија”.

       Премијер је додао да Србија предлаже да заједница српских општина на Косову има одлучујући утицај у области безбедности, у полицији и правосуђу, и да је то договор који би гарантовао политичку стабилност, јер мора бити постигнуто решење које може да се спроведе.

       Дачић је рекао да Београд не говори о законодавним овлашћењима него о извршним, спровођењу и надзору.

       На питање новинара „Политике” коме ће законодавном систему онда припадати заједница српских општина, премијер је одговорио да већина новинара не разуме то питање и да није прочитала Платформу за КиМ.

       „Платформом је предвиђено да надлежности буду пренете на косовске органе и тиме ће они постати део нашег правног система, без обзира на то како они себе називали, а заједница српских општина била би део тог оквира. За то су неопходне међународне гаранције и уколико Приштина прихвати – донећемо уставни закон, а то није лако”, рекао је Дачић.

       Подсетимо да су представници власти у јавности говорили да заједница српских општина треба да има законодавну, извршну и судску власт.

       У делу Платформе о КиМ, који се односи на правосуђе, пише да се тражи: тужилаштва у првом и судство у првом и другом степену, судови на подручју Аутономне заједнице српских општина (АЗСО) на КиМ били би установљени законима на нивоу покрајине, али би споразумом који проистекне из политичког процеса било утврђено да закон мора да предвиди механизам којим грађани АЗСО преко својих представника утичу на избор и састав судова. Ови судови би имали овлашћење да на подручју АЗСО одлучују у споровима о основним личним односима, правима и обавезама грађана, да изричу казне и друге мере према учиниоцима кривичних дела и других кажњивих дела одређених законом, да одлучују о законитости појединачних аката органа и организација које врше јавна овлашћења, решавају спорове о имовинским и радним односима и одлучују о другим питањима у складу са важећим законима.

       Дачић је на конференцији рекао да је „Србија спремна на договор, али не на такозвани устав Косова, него да међународна заједница буде гарант договора”. Он је подсетио да Србија има потписана стратешка партнерства са неким земљама и запитао је шта ће нам такви стратешки партнери ако немамо политички договор. У том контексту је најавио да у априлу одлази у Француску, са којом имамо такав споразум, као и са Италијом. 

Неизбежни Рикер против „Републике Српске“

 

       Премијер Ивица Дачић је рекао да преговоре води ЕУ, али је додао „не могу да кажем да не учествују и САД”.

       „Кад год се одвија дијалог у Бриселу, тамо је и Рикер. Свестан сам тога и увек сам се сретао са њим, а он је увек понављао да не могу овлашћења за српску заједницу и нова Република Српска. То није њихов став већ став Приштине”, рекао је Дачић и апеловао на САД да се „не укључују толико на страну Албанаца”.