Прочитај ми чланак

После Рио Тинта фирма Волт: Неки људи мешетаре земљом, гледају шта да избуше

0

Стављена је тачка на пројекат "Јадар" иза којег стоји Рио Тинто, али део јавности страхује да опасност вреба од друге компаније - Волт. Марија Алимпић из организације "Заштитимо Јадар и Рађевину" рекла је у јутарњем програму "Пробуди се" да је Волт само једна од неколико десетина компанија које оперишу у Србији, у погледу добијања истражних дозвола, као и да негде у будућности сигурно планирају експлоатацију литијума и бора.

„Удружење ‘Заштитимо Јадар и Рађевину’ и Коалиција за одрживо рударство не мисле да је заиста стављена тачка на пројекат Јадар. Питање просторног плана јесте корак који ми поздрављамо, али још је много корака који се морају испоштовати. Компанија Волт за сада нема никаве везе са Рио Тинтом. Волт наводно располаже са три истражне дозволе за подручје које укупно окупира 291 квадратни километар“, навела је Алимпић.Она је рекла да се ради о три истражне локације – једна се зове „Јадар север“, друга је Љиг, а трећа Петловача.

„Интересантно је да ова компанија као и многе друге функционише по истом принципу – најчешће је случај да се у Србији освоје нека мања, готово неприметна компанија која се бави истраживањем, она се региструје у АПР, често имају једног или два запослена и врло лако успе да дође до истражних дозвола. Компанија Волт је до истражних дозвола дошла преко компаније Асена инвестментс чији су аквизицију извршили и преко компаније Едервајз минерал рисорсис која је власник те лиценце, односно истражне дозволе за подручје Петловаче“, изјавила је Алимпић.

Она је навела да и компанију Асена инвестментс и компанију Едервајз минерал рисорсис повезује једна личност која се зове Јохан Патнајк, иначе Американац.

„Он је такође власник компанија које су регистроване на тлу Републике Српске и Босне и Херцеговине. Интересантно је да он има српско држављанство негде од фебруара или марта 2021, те се поставља озбиљно питање ко је њему обезбедио српско држављанство, са којим разлогом и ко то у Влади Србије издаје истражне дозволе, не само компанији Волт, већ и неким другим“, рекла је Алимпић.

Она је додала да подручје Јадар север одмах асоцира на пројекат Јадар и Рио Саву, али да се ради о различитим локацијама.

„Јадар север окупира подручје које припада планини Цер. Оно што Волт наводи као велику предност је да би у случају експлоатације цео јадарски басен био у власништву Рио Саве, односно Рио Тинта, и комапније Волт. Сигурни смо да неће доћи до експолоатације бора и литијума нигде на подручју Републике Србије. Међутим, ми заиста имамо велики проблем са неким људима који са неким из Владе Србије буквално мешетаре овом земљом, гледајући шта све може да се избуши“, рекла је Алимпић.

Она је навела да је ту и господин Милош Бошњаковић, који је власник негде отворен, негде сакривен иза неких фондова великог броја компанија, не само у Србији већ и у Црној Гори и БиХ.