Прочитај ми чланак

ПОСЛЕ ПУТИНА И ТРАМП – амерички председник долази у Србију?

0

Американци раде озбиљне анализе да ли би долазак Доналда Трампа у Србију подигао утицај САД у региону и Србији и од тога зависи хоће ли он доћи или не.

„Уколико се покаже да би долазак америчког председника могао знатно да допринесе расту утицаја САД на Балкану, па и у Србији, онда ће посета свакако бити реализована у наредних годину дана. Све иде ка томе да ће Трампа сарадници покушати да убеде да дође“, рекао је извор из дипломатских кругова за „Блиц“.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић рекао је да би Трамп могао да дође до краја ове године или на пролеће следеће.

„Долазак Трампа би био вишеструко користан. Био би то веома позитиван сигнал и веома добра порука са политичког, али и са економског аспекта. Ми овде говоримо о две озбиљне битке: о првој, за КиМ, али и оној другој, да запослимо наш народ“, рекао је Дачић за „Блиц“.

Како је истакао, с доласком Трампа имали бисмо одличан тренутак да Вашингтон саслуша и уважи наше политичке ставове и да направимо један економски аспект који би значио више америчких инвестиција.

„Био би то заиста почетка новог раздобља у односима две земље“, нагласио је Дачић.

Долазак Трампа у Србију био би прва посета једног америчког председника после више од 40 година. Стогодишњица подизања српске заставе испред Беле куће биће обележена низом манифестација које ће у Вашингтону бити одржане од 25. до 28. јула.

Том важном јубилеју требало би да присуствују премијерка Србије Ана Брнабић, Дачић као и премијерка РС Жељка Цвијановић.

Први пут ће у обележавању неког јубилеја важног за Србију, али и САД, бити укључена и америчка администрација, па би то могла да буде и добра прилика за сусрет спрских и америчких званичника.