Прочитај ми чланак

Посланици на задатку: Хвалили Вучића 2.569, пљували Ђиласа 2.423 пута!

0

Када укључите пренос Скупштине Србије и чујете хорско скандрање напредњачких посланика (којих има 201 од 250), помислили бисте да је Драган Ђилас народни посланик. Он заиста и јесте у Парламенту, али не у скупштинским клупама, већ у устима Вучићевих посланика који су Ђиласа споменули готово исти број пута као и свог председника.

Подаци Отвореног парламента су јасни – Ђилас, Вучић, Вучић, Ђилас. Скупштина Србије је постала оружје у рукама напредњака које служи за унижавање опозиције и представљање Вучића као спаситеља. Напредњаци својим наступима у Скупштини нису унизили опозицију, већ сами себе, али нажалост и Парламент који би требало да буде симбол демократије. Он је данас симбол узурпације и аутократског режима овековеченог у једном човеку – Александру Вучићу.

Фото: Србин.инфо

Према подацима Отвореног парламента које је објавила Црта, два најзаступљенија политичка актера у говорима народних посланика су Александар Вучић и Драган Ђилас. Председника Србије посланици су поменули 2.569 пута, док су председника Странке слободе и правде поменули „скромна“ 2.423 пута.

Заступљеност поменуте двојице је варирала у зависности од скупштинске седнице. Тако су Вучића највише помињали током друге, прве и девете седнице, а Драгана Ђиласа током треће и десете седнице.


Наравно, председник Слободе и правде је током читавог пролећног заседања помињан у негативном контексту, док су председника Србије највише позитивно спомињали од четврте до девете скупштине седнице.

Вучића су напредњаци од укупног броја помињања у позивном контексту поменули 53 одсто, а у неутралном 47. Очекивано је то да ниједном посланици у Парламенту нису поменули председника Србије у негативном контексту. За разлику од Вучића, Ђилас је готово увек помињан у негативном контексту, односно у 89 одсто случаја, а само у 11 процената поменут је у неутралном. Наравно, ниједном у позитивном контексту.


Вучић је често помињан уз синтагму „захваљујући Вучићу и његовој мудрој политици“. Посланици су га представљали као спаситеља, док злонамерна опозиције која је уништавала државу пре доласка напредњака на власт, угрожава његов рад и безбедност.

Ђиласово име је праћено речју „тајкун“ и у контексту „619 милиона евра које је украо грађанима“, што су народни посланици понављали као папагаји. Наравно, он је уз друге опозиционаре, представљен као л“опов и претња за нашу земљу“, као и за „безбедност Вучића и његове породице“.

Што се тиче афере „Маурицијус“, Црта је урадила студију случаја, која говори како је забраво цела намештена афера текла. Прво је Вучић 10. март у Абу Дабију на Пинку питао Драгана Ђиласа да ли има рачун у банци на Маурицијусу. Затим су сутрадан током Друге седнице народни посланици два пута поменули аферу „Маурицијус“.

Пет дана касније Синиша Мали, заједно са новинарком Вечерњих новости Андријаном Нешић гостује на Пинку где показују фалсификоване изводе из банковних рачуна и „ексклузивно“ откривају детаље афере. Тог дана је у Скупштини Маурицијус поменут 29 пута. Наредна два дана посланици 78 пута говоре о афери „Маурицијус“, а Вечерње новости избацују насловну под називом „Ђилас крије паре на Маурицијусу и у Швајцарској“.

Кампања у Скупштини се наставља од 23. до 25. марта и током првог дана Четврте седнице афера се помиње 47 пута, а Новости поново избацују насловну у којој нападају Драгана Ђиласа: „Ђилас на скенеру пореске полције“.

Да се са координираним нападима у медијима и Скупштини није стало говори чињеница да је током првог дана Пете седнице афера „Маурицијус“ поменута 30 пута, а овога пута Информер објављује насловну „Надлежни да истраже рачуне“.

Цела ова анализа доказ је да Скупштина Србије не служи да се доносе закони, већ у сврху пропаганде СНС којој није довољно што контролише све медије, па су узурпирали и Парламент и кроз њега агигатори режима, пресвучени у народне посланике нападају опозицију, а највише лидера Странке слободе и правде Драгана Ђиласа