Прочитај ми чланак

ПОСЕТА РУСКОГ ПРЕДСЕДНИКА: Око Путина обруч од 30 руских „духова“

0

Припреме за посету шефа Кремља Београду, са којим долазе и његови телохранитељи из чувене ФСО. О безбедности председника РФ ће се бринути више од 5.000 наших полицајаца

ПРЕДСЕДНИК Руске Федерације Владимир Путин у Београд стиже сутра у пратњи 30 најближих безбедњака из Федералне службе обезбеђења, а о његовој безбедности у Београду бринуће скоро 6.000 полицајаца и безбедњака – сазнају „Новости“.

Специјалци ФСО делују у најстрожјој тајности, а ова агенција затворенија је чак и од ФСБ која је наследила чувену КГБ. Њени припадници због тога се често називају духовима, а у медијима круже различита нагађања о њима, укључујући и то да у својим редовима имају два Путинова двојника.

Током посете првог човека Русије, дуж трасе којом ће проћи, осим униформисаних полицајаца, биће распоређено и 500 припадника МУП у цивилу, као и 250 агената БИА. Дуж целе трасе биће постављени снајперисти који ће мотрити на могуће опасности по руског државника.

Безбедносне припреме на траси Путинове посете почеле су већ у уторак, а полиција је управницима зграда у близини пренела упозорење да станари спусте ролетне и да не излазе на прозоре током посете. Према нашим информацијама, Путину ће у Београду бити стављена на располагање два блиндирана аутомобила.

Путинов авион ће кроз ваздушни простор Србије до аеродрома „Никола Тесла“ испратити „мигови“ Војске Србије. На аеродрому ће га дочекати председник Александар Вучић, а онда би, ако не буде кашњења, требало да се заједно упуте на Гробље ослободилаца Београда, где ће положити венце на споменик црвеноармејцима.

После тога, Путину ће бити приређен свечани дочек испред Палате „Србија“, уз гарду и интонирање химни двеју држава. На путу до сале за састанак, руски председник ће у друштву српског колеге обићи изложбу „Српско-руске везе у документима Архива Србије од 1804. до 1918. године“.

Уследиће састанак двојице председника, којем ће се, после петнаестоминутног разговора, прикључити премијерка Ана Брнабић, као и потпредседници Владе Ивица Дачић и Небојша Стефановић. Током дела посете који се одвија у Палати „Србија“, Путин би требало да председнику Вучићу уручи Орден Александра Невског.

После званичних састанака, у Путинову част биће приређен свечани ручак којем ће, поред званичника, присуствовати и јавне личности, попут прослављеног редитеља Емира Кустурице и глумца Милоша Биковића.

Посета би требало да буде завршена обиласком Храма Светог Саве где ће се Путину и Вучићу придружити и патријарх Иринеј.

У плану је и потписивање око 20 споразума из области инфраструктуре, енергетике, образовања, технолошког напретка и дигитализације… Министар финансија Синиша Мали рекао је да ће се разговарати о сигурном снабдевању Србије руским гасом.

ДОЛАЗИ ЛАВРОВ, МОЖДА И ШОЈГУ

У ДЕЛЕГАЦИЈИ која долази са Путином биће и министар спољних послова Русије Сергеј Лавров, као и шеф „Роскосмоса“ Дмитриј Рогозин. Са Путином стижу и министри трговине и рада, Денис Мантуров и Максим Топилин, министар за дигитални развој, везе и масовне комуникације Русије Константин Носков, као и генерални директор „Росатома“ Алексеј Лихачов. Њима би могао да се придружи и министар одбране Сергеј Шојгу.

ДОДИК: ЗАХВАЛНОСТ

ПРЕДСЕДАВАЈУЋИ Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да ће се и он срести са Путином, током посете руског председника Београду.

– За Републику Српску веома су важни сви контакти и разговори, посебно са значајном и снажном државом каква је Русија, која је показала своју објективност у спровођењу Дејтонског мировног споразума – рекао је Додик.

Он каже да је, у том погледу, Српска захвална Русији и њеном доприносу на очувању мира и стабилности.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!