Прочитај ми чланак

ПОРОШЕНКО: Украјина никада неће признати Косово! Безвизни режим за Украјинце?

0

Потписивању билатералних споразума претходили су разговори два председника, најпре у четири ока, а потом у проширеном саставу са делегацијама на пленарном састанку

ПРЕДСЕДНИК Украјине Петар Порошенко налази се у посети Србији. Њега је дочекао председник Србије Александар Вучић, који му је приредио свечани дочек испред Палате Србије, а два лидера су потом почела састанак у четири ока. Затим су се председници обратили новинарима.

foto: screenshot

 

Србија и Украјина имају традиционално добре и пријатељске односе, које желе да продубе на свим нивоима, истакао је данас председник Србије Александар Вучић и додао да Србија жели да сви проблеми у Украјини буду решавани на миран начин, уз постовање договора из Минска, те да је председник Украјине Петро Порошенко пожелео постизање компромиса са Албанцима око Косова и Метохије.

„Надамо се и желимо да сви проблеми у Украјини буду решавани на миран начин, да се поштују Мински договори, и верумемо да је ОЕБС веома важна карика у коначном успостављању мира. Председник Порошенко је пожелео Србији постизање компромиса са Албанцима, уз чињеницу да је Украјина увек била на страни поштовања територијалног интегритета и суверенитета Србије“, казао је Вучић на заједничкој конференцијом за штампу.

Он је пренео да је присутна обострана жеља за унапређењем билатералних односа, јачању политичког дијалога и јачање економске сарадње.

„Сматрамо да је веоам важно да озбиљно, одговорно и много радимо на унапређењу наших веза и пријатељстава. Сматрамо да у нарендом периоду мешовити комитет може да уради много за унапређење економске сарадње, политичких и културних веза“, додао је он.

Међу њима су и евроинтеграције, како је рекао, где ће једни другима указивати на грешке и предности, шта можемо и шта треба заједнички да урадимо.

ПОТПИСАНИ СПОРАЗУМИ
МИНИСТРИ спољних послова Србије и Украјине, Ивица Дачић и Павле Климкин потписали су данас у Београду Споразум Владе Србије и кабинета министара Украјине о изменама споразума о укидању виза за држављане Украјине. Споразум је потписан у оквиру посете председника Украјине Петра Порошенка Србији, у присуству председника Србије Александра Вучића. Такође министар Климкин са директором Управе царина Србије Милош Томић потписали су Протокол о сарадњи у области размене статистичких података.

ПОРОШЕНКО: НЕ ПРИЗНАЈЕМО КОСОВО, ЕУ ЗАЈЕДНИЧКИ ЦИЉ

Украјински председник Петро Порошенко поручио је данас у Београду да две земље немају билатералних проблема, да Украјина одлучно поштује и уважава територијални интегритет Србије, да није признала Косово а да решење за то питање треба наћи путем компримиса уз уважавање интереса Србије.

„Желим јасно да кажем да поштујемо и уважавамо тероторијални интегритет Србије. Нисмо признали Косово и заузимамо став да решење тог проблема тражити путем компромиса уз уважавање интереса Србије“, рекао је Порошенко на конференцији за новинаре са председником Србије Александром Вучићем.

Нагласио је да су Србија и Украјина веома блиске земље, што потврђује и блискост језика, а чланство у ЕУ је још један циљ који повезује обе земље.

„Подржавамо европске интеграције Србије“, рекао је он, додајући да дели мишљење председника Европског савета о томе да „наш заједнички улазак у ЕУ буде 2025“.

Србији је пожелео да победи све препреке и постане члан ЕУ.

„Исти тај циљ је и жеља украјинског народа. Важно је да учимо из искустава Србије“, додао је високи гост из Украјине.