Прочитај ми чланак

ПОКС: Војна вежба са НАТО је напуштање војне неутралности Србије

0

Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) сматра да одлука Владе Србије да нареди двонедељну војну вежбу "Платинасти вук" српске војске са НАТО снагама у јуну ове године, представља кршење војне неутралности Србије.

„Упркос мораторијуму на војне вежбе са страним војскама док траје рат у Украјини, Влада Србије је одлучила да нареди нашој војсци војну вежбу са снагама НАТО пакта које су директан учесник војног сукоба са Русијом у Украјини. Осим што је то акт непријатељства према Руској Федерацији, представља и кршење одлуке наше државе о војној неутралности. Чињеница да је ову вежбу у јавности најавио амерички изасланик Дерек Шоле отклања сваку сумњу по чијем налогу ће се она догодити. Осим тога, представља велико понижење за наш народ и државу јер се дешава на годишњицу од Кумановског споразума из 1999.године, када се наша војска повукла са Косова и Метохије“ – изјавио је председник ПОКС и народни посланик, Војислав Михаиловић.

„Након најава санкција Русији министара Владе Србије, сада смо сведоци још јаснијег стављања на страну непријатеља Руске Федерације, што ће изазвати велике последице по српски национални интерес. Крши се не само мораторијум на војне вежбе и војна неутралност, већ се противно апсолутној вољи српског народа удружује са војним савезом који тренутно ратује са Русијом и нашој земљи је нанео непроцењиву материјалну и нематеријалну штету у агресији 1999.године. Тим чином срамоти се српска војничка част и образ целе земље и народа“- додао је  Михаиловић.