Прочитај ми чланак

Поднет захтев да се саслуша Вучић!

0

Правни заступник родитеља чији су синови убијени у пећком кафићу "Панда" Иван Нинић поднео је Тужилаштву за организовани криминал (ТОК) захтев да се у својству сведока саслуша председник Србије Александар Вучић.

У захтеву се наводи да родитељи траже да се Вучић саслуша поводом изјава о масакру у „Панди“ које је он од 2013. до 2018. године у неколико наврата давао медијима, тврдећи да тај злочин нису починили Албанци и да „готово зна“ шта се догодило кобне ноћи у том кафићу.

Наводи се да је као први потпредседник Владе Србије и шеф Бироа за координацију служби безбедности Александар Вучић 26. децембра 2013. године у емисији „Тешка реч“ на ТВ Пинк рекао: „Злочин у ‘Панди’ нису починили Албанци како смо то до сада веровали. Јавност ће бити згрожена када се буде открила истина“.

Две године касније, на конференцији за новинаре у Влади Србије, 11. децембра 2015. године, Вучић је рекао да је готово сигуран шта се десило у кафићу „Панда“.

„Бауљамо у мраку. Готово сам сигуран шта се десило у кафићу ‘Панда’ али немам доказа. Нисам сигуран да би наши органи могли да се поносе оним што су тада урадили“, казао је Вучић, наводи се у захтеву за његово саслушање.

Родитељи подсећају и да је 12. септембра 2017. године Вучић јавно изјавио да има „одређене информације“ о томе шта се десило у кафићу „Панда“ у Пећи када су убијена шесторица српских младића.

„Вучић је на конференцији за новинаре рекао да ‘одређене информације’ говоре о, како је навео, могућим починиоцима злочина, и да оне ‘нису сагласне с онима што је саопштавано’. ‘Нисам тужилац и не могу да говорим о томе’“, рекао је Вучић, додавши да зна ‘шта је могуће да се догодило’.

Он је тада рекао да и надлежни органи располажу „одређеним информацијама“ о том злочину, стоји у образложењу захтева за Вучићево саслушање.

Родитељи су навели и Вучићеву изјаву од 1. новембра 2018. године за ТВ Прва: „Имамо сазнања, а наши ограни трагају за потпуним сазнањима. Радимо све и могу да буду уврени да истину нећемо крити. Било да је реч о Албанцима или Србима“, рекао је он.

Заступник оштећених породица адвокат Нинић сматра да би према истом критеријуму, који је примењен приликом доношења одлуке о прихватању доказних радњи саслушања свих осталих предложених сведока, који су у јавном простору иступали поводом догађаја, потребно саслушати и Александра Вучића.

„Вучића је потребно саслушати посебно имајући у виду садржину његове изјаве од 28.12.2013. године, која је дата у време обављања функције шефа Бироа за координацију служби безбедности, те као таква има посебну тежину и може да допринесе утврђивању чињеничног стања у овој фази поступка“, истакао је Нинић.

Пре 25 година, 14. децембра 1998, око 20 часова, двојица маскираних нападача отворила су паљбу из аутоматских пушака на госте кафића „Панда“, међу којима је највише било пећких гимназијалаца.

Убијени су Иван Обрадовић (15), Зоран Станојевић (18), Вукота Гвозденовић (16), Светислав Ристић (18), Иван Радевић (24) и Драган Трифовић (18).

Владимир Лончаревић (18) и Мирсад Шабовић (34) су тешко рањени, док је лакше рањен Никола Рајовић (18).

Неколико дана после злочина, Државна безбедност је ухапсила и осумњичила групу локалних Албанаца, али су они пуштени из притвора због недостатка доказа.

Потпредседник Савезне владе СРЈ задужен за Косово и Метохију Никола Шаиновић је тада саопштио да је случај „Панда“ решен.

Родитељи убијених младића су више од десет пута тражили да их председник Александар Вучић прими на разговор, али он и поред неколико јавних обећања да ће то учинити, до сада није разговарао с породицама.

Истрага о масакру у кафићу „Панда“ покренута је тек у новембру 2015. године у Тужилаштву за организовани криминал у Београду.

До сада је саслушано око 40 сведока, али оптужница није подигнута.