Прочитај ми чланак

ПОДЛО, кување жабе: Познато како ће се применити споразум који је прихватио Вучић

0

Александар Вучић, Ана Брнабић или Ивица Дачић би већ до краја марта могли да потпишу споразум са Приштином, а тај документ пратиће и план имплементације. Како су раније пренели косовски медији, у том плану се прецизира почетак формирања ЗСО, формализовања статуса Српске православне цркве, као и организовање конференције на којој ће бити одобрен посебан пакет за инвестиције и финансијску подршку.

Иако јуче у Бриселу Београд и Приштина нису потписале споразум, и Александар Вучић и Аљбин Курти изјаснили су да га прихватају. Председник Србије изјавио је да из ЕУ очекују да нешто ураде до 24. марта.

Телевизија Ђукадини је објавила план имплементације у којем се наводе кораци који ће уследити након потписивања споразума.

Тако пише да у року од 15 дана после потписивања споразума управљачки тим мора да представи нацрт за Споразума о оснивању Заједнице општина са српском већином (ЗСО), како би се озбезбедио одговарајући ниво самоуправљања српске заједнице на Косову.

Даље се наводи да представљањем првог нацрта Статута и почетком преговора за њега, стране ће званично одмах омогућити ступање на снагу узајамног признавање њихових докумената и националних симбола, размену сталних мисија на основу прелиминарног споразума о практичним аранжманима.

У документу се даље додаје да се стране обавезују да ће окончати преговоре и договорити Статут у убрзаном року.

Косово се обавезује да обезбеди правну одрживост договореног статута и усваја га усвајањем уредбе на седници Владе Косова.

Предвиђа се да се у року од 30 дана након потписивања споразума, стране успоставити Заједнички комитет за праћење имплементације споразума, којим ће председавати ЕУ и договорити се о задацима комитета.

Такође, у року од 30 дана након оснивања Заједничке комисије, Косово ће озваничити статус Српске православне цркве на Косову и покренуће интерне процедуре за заштиту објеката српске верске и културне баштине у оквиру дијалога уз подршку ЕУ.

У року од 150 дана након потписивања споразума, ЕУ ће заједно са осталим донаторима организовати конференцију на високом нивоу на којој ће се одобрити посебан пакет за инвестиције и финансијску подршку, али да никаква исплата из пакета неће бити извршена пре него што посредник ЕУ закључи да су све одредбе овог Анекса и члана 4 основног споразума у ​​потпуности спроведене.