Прочитај ми чланак

Под Вучићевом капом левичари, русофили, пензионери и мањине

0
ФОТО: Танјуг - Зоран Жестић

ФОТО: Танјуг – Зоран Жестић

Београд – Док се чека званични изборни гонг, траје удруживање у предизборне коалиције. Мале партије убрзано прилазе великим, а идеолошке разлике смештају се у други план.

Лидер Српске народне партије Ненад Поповић, у једном интервјуу, крајем прошле године, рекао је шта замера овој власти.

„Властима замерам неуобичајен еврофанатизам, јер он води у суноврат и национално исцрпљивање. Ја нисам против Европске уније, поштујем све њене чланице, али Србија нема интерес да постане члан овог савеза држава“, говорио је прошле године Поповић.

Пре два дана, поручивши да неће правити политичке компромисе зарад опстанка на власти, и премијер Вучић одсечно је поручио: „Не пада ми на памет да сарађујем са десничарским странкама, које би тражиле да не идемо у ЕУ“.

Данас су СНС и СНП на истој изборној листи.

„Не ради се овде о принципијелности и идеологији, овде се ради о томе да они направе такву коалицију која може да покрије све сегменте друштва, која може да покрије читав идеолошки спектар од крајње левице до крајње деснице и очигледно је да се ради о намери да та коалиција буде у стању да сама освоји 50 плус“, објашњава Бојан Клачар из ЦЕСИД-а.

Под кровом СНС-а тако ће се, с једне стране, задовољити апетити мањина, с друге пензионера, биће намирени они који у Вулину виде левичара, а у Ненаду Поповићу русофила. Овим последњим, оцењују аналитичари, напредњаци ће показати да нису заборавили своју изворну политику и своје изворне бираче – бивше радикале.

„Не знам да ли они то чине вољно или невољно, чак мислим невољно, јер их је та европска прича превише занела, али они имају обавезу према тим бирачима, јер знају да ти бирачи могу да се окрену другим странкама“, каже политички аналитичар Цвјетин Миливојевић.

За разлику од удруживања Српске напредне и Српске народне партије, потез Зелених Србије да оду од Тадића и приђу социјалистима, идеолошки је, оцењују аналитичари – наизглед логичан.

„Јер Зелени су свугде у свету странка левице, а СПС се декларише као странка левице, а осим тога, чуо сам и да ће добити једно посланичко место, то је њима премија“, додаје Миливојевић.

После пропасти заједничке листе демократских странака, сада је већ извесно да ће у једној колони ићи СДС и ЛДП, а да ће у другој ДС – заједно са Новом странком, потом странкама Душана Петровића и Верољуба Стевановића, те Демократским савезом Хрвата у Војводини. Кључ на листу стављају у петак.

Маја Николић / Н1