Прочитај ми чланак

По други пут се поправља „Милош Велики“, а то није први такав случај у Србији

0

Ауто-пут "Милош Велики" ових дана је поново у жижи јавности због реконструкције коловоза на овом путу који је свечано отворен пре три године. Међутим, ово је други пут да се ради деоница код Уба, а сличне сцене имали смо прилике да видимо и на другим тек изграђен деоницама у Србији. Иначе, само деоница Уб - Лајковац је грађане због додатних поправки коштала више од 25 милиона евра.

Сви који пролазе новим ауто-путем „Милош Велики“ код Уба имају прилике да виде радове у дужини од неколико километара, где је раскопан асфалт и насут шљунак. Ова деоница Уб-Лајковац већ је једном рађена испочетка због пукотина и клизишта.

У „Путевима Србије“ су раније потврдили да се радови одвијају на деоници Уб-Лајковац у дужини од 2,45 км, где се ради на рехабилитацији коловоза на левој коловозној траци у смеру ка Београду.

„Радови на рехабилитацији коловоза на наведеној деоници се изводе због појаве оштећења у виду подужних и попречних пукотина на коловозу, праћених набирањем асфалтних слојева. Појава наведених оштећења на коловозу је последица високог нивоа подземних вода и његовог честог осциловања у току године“, тврде у „Путевима Србије“.

Радови на рехабилитацији коловоза изводи предузеће за путеве „Штрабаг“ из Београда, вредност радова на рехабилитацији коловоза износиће 126,3 милиона динара без ПДВ-а, односно нешто више од милион евра.

Ову спорну деоницу „Милоша Великог“, дугачку 12,5 километара са 12 мостова, градиле су домаће фирме, које су овај посао добиле 2010. године због најповољније понуде. Цена је била око 75 милиона евра, како су раније пренели београдски медији.

Међутим, на овој деоници су 2018. године контролом надлежних уочене пукотине на некоришћеном путу, а забележена су и клизишта. И тако су радови због коришћења неадекватних материјала поново кренули испочетка.

Уговор са домаћим компанијама је био раскинут, а посао за поправку новоизграђеног пута је без тендера додељен фирми Шандонг из Кине, која је ангажовала домаћи „Енергопројект – нискоградња“ као подизвођача. Тада су београдски медији писали, да је цена поправке најмање 13 милиона евра.

Када погледамо цену саме изградње, па онда и поправке и сада последње рехабилитације, ова деоница код Уба је грађане Србије коштала најмање 89 милиона евра.

Иначе, када говоримо о самој деоници од Обреновца до Љига, она је дугачка 62,7 километара и коштала је више од 333 милиона евра, а Србија је овај износ углавном покрила кредитима кинеске Еским банке. Поред деонице Уб-Лајковац од 12,5 километара, друге две, које је радио кинески Шандонг, су Обреновац-Уб (26,23 км) и Лајковац-Љиг (23,98 км).

О проблемима на „Милошу Великом“ говори и случај од пре неколико година када је рађена преправка на коловозу у тунелима Шарани и Брђане.

Иако су Коридори Србије прво демантовали да постоје проблеми на коловозу у тунелима, на крају су машине морале да поправљају грешке настале при извођењу бетонског коловоза.

Тада су надлежни рекли да се грешка састојала у томе што је на појединим деловима коловоза дошло до одступања од пројектом и стандардима предвиђене равности. Извођач радова на бетонском коловозу у тунелима Шарани и Брђани била је домаћа фирма Планум.

Међутим, колико год нам ово звучало као преседан, поправке на новоизграђеним путевима у Србији нису новина.

Слично је било забележено на јужном краку Коридора 10 када се урушило око 100 метара потпорног зида, а поред тога рађене су и поправке на новом асфалту. Управо ова деоница била је позната по бројним померањима рокова, мењању пројеката и повећању цене радова.

Још је 2019. године тада министарка задужена за инфраструктуру и саобраћај Зорана Михајловић навела да се очекује да нови ауто-пут кроз Грделичку клисуру грађане Србије кошта више од 350 милиона евра, односно најмање 110 милиона евра више од првобитно уговорене цене.

Проблеми су почели још у априлу 2017. године, када се код тунела „Предејане“ први пут урушио потпорни зид, а већ 2018. у два наврата је дошло до новог урушавања, прво у марту, па у августу.

Због тога се на месту урушавања појавио и председник Србије Александар Вучић који је пред новинарима изнео решење за проблем потпорног зида, а то је да се уклони цело брдо и премести на другу страну, јер је терен подложан клизању.

„Слоба је хтео топовима с друге стране да гађа, али брдо ће бити срушено и треба да га пребаце на другу страну да галеријама успемо да контролишемо клизиште у потпуности“, биле су тадашње речи председника Србије.

Вучић је том приликом критиковао и наводну кампању која је „вођена против свих који су овде икада радили“.

„Прво себи упуцамо обе ноге и руке, а онда морамо да наставимо да радимо, али без руку и ногу. Сада морамо да наставимо да радимо. Проблем је што нико неће овде сад да ради, да преузме ризик, зато што је свима јасно са чиме ће се суочити“, била је критика председника Србије.

Међутим, локални медији су још прошле године поново писали о радовима на деоници од тунела „Предејане“ до тунела „Манајле“. Тада су се радови изводили на одржавању на делу ауто-пута петља „Грделица“ – петља „Владичин Хан“, на деоници тунел „Предејане“ – тунел „Манајле“.

Према писању локалних медија, није било познато да ли је проблем био у новим одронима или поново у асфалту.

Иако је од завршетка радова на Коридору 10 прошло нешто више од две године, путари су се на овој деоници суочавали са одронима, али и са новим поправкама асфалта. Прва поправка асфалта била је између Царичине долине и тунела „Манајче“ и то само три месеца од отварања.

Иначе, санацију потпорног зида 2018. године радила је фирма „Интеграл“ из Републике Српске, док је радове на том потезу изводила шпанска компанија Азви, а стручни надзор је тада био поверен конзорцијуму „Лоуис Бергер“ и „Егнатиа Одос“.

Изградња Коридора 10 у Грделичкој клисури је почела радовима на деоници Горње Поље – Царичина Долина у другој половини 2013. године.

Укупна дужина ауто-пута кроз Грделичку клисуру је око 26 км, а састоји се од две деонице: Грделица – Царичина Долина од 11,8 км и Царичина Долина – Владичин Хан од 14,3 км.

У Грделичкој клисури су, поред два велика тунела изграђене и четири велике петље, као и 33 моста укупне дужине 5,7 км. Радови се финансирају из зајма Европске инвестиционе банке, а укупна уговорена вредност радова је 234,18 милиона евра.

Проблема је било и на краку Коридора 10 од Ниша ка Пироту, код Банцарева, 2019. године је асфалт попуцао и пре него што је деоница била отворена.

Локални медији су писали да је на самом улазу на деоницу попуцао асфалт, па је опет крпљен.