Прочитај ми чланак

Пише Млађан Ђорђевић: Вучић и ја у Москви, али он долази само да се слика

0

Александар Вучић указаће се данас српском народу из Русије, чим одради своје редовне обавезе у Београду – конференције за штампу и гостовања по таблоидним емисијама, где ће такође најављивати своју велику посету Москви. Посета Москви се иначе одвија у склопу изборне кампање Српске напредне стрнаке, будући да ће већ за суботу заказан велики митинг у београдској Арени, за који се на пут спремају организовани аутобуси уцењених, плаћених и пописаних гласача из целе Србије.

Игром случаја, у Москви се ових дана налазим и ја. Главни разлог моје посете је учешће на конференцији медијске куће „Регнум“, насловљене „Косово, Србија и Русија“. На конференцији је представљен и зборник радова о српско-руским односима у контексту питања Косова и Метохије, а говорили су угледни академици и представници друштвено-политичког живота из Руске Федерације и Србије. Поред тога, искористио сам боравак овде да се састанем са низом личности из врха руске политике, те сам са њима разговарао о ситуацији у Србији.

И са конференције и са билатералних сусрета носим исти утисак – Русија више не верује Александру Вучићу.

Вучић је на уништавању традиционално добрих руско-српских односа радио годинама, по налогу запада. Продавао је српско оружје Украјини, фабриковао је шпијунску аферу са измишљеним руским шпијунима, директно оптуживши руску амбасаду у Београду да ради против Србије. Таблоиди блиски СНС су оптуживали Русију да стоји иза организације опозиционих протеста прошлог лета у Београду. У септембру 2020. године Вучић је у Белој кући потписао Вашингтонски споразум, којим се обавезао да ће се одрећи снабдевањем енергентима из Русије. Недуго затим, отказао је заједничку војну вежбу „Словенско братство“ и то само један дан пре почетка. Ана Брнабић је у Анталији потписала НАТО декларацију којом је подржана евроатлантска интеграција региона. Србија се након тога придружила европским санкцијама Белорусији. У последњој кризи око Косова и Метохије, званично је позвао САД да се укључи у преговоре, док је игнорисао Русију, која је гарант Резолуције 1244 и суверенитета Србије у УН. Њагов посланик Драган Шормаз је пре само месец дана јавно напао руски државни врх и амбасадора Русије у Србији, што су пренели сви државни и СНС медији.

Најзад, док се Русија оштро противи именовању новог високог представника за БиХ Кристијана Шмита, којег су поставиле западне земље игноришући редовну процедуру у Савету безбедности, што иде дотле да Русија забрањује Шмиту да говори у УН – Александар Вучић за то време у Словенији потписује декларацију Европске народне странке којом се позива на сарадњу са Шмитом.

У Москви је свим познаваоцима Балкана јасно да је створен тројни пакт „Вучић – Шмит – Ескобар“, који има за циљ да спроводи замисли Вашингтона и Берлина: независно Косово, унитарну Босну, одаљавање Србије од Русије и интеграцију целог региона у НАТО.

Са друге стране, Александар Вучић има проблем. Већина његових гласача су искрени русофили, људи који воле Русију, цене Владимира Путина, гледају у правцу истока и захвални су на заштити српских националних интереса у УН, како у погледу Косова и Метохије, тако и у погледу Републике Српске.

Он зато мора да балансира русофилство које му доноси гласове и свој лични интерес опстанка на власти уз западну подршку. Мора да покуша да створи јавну представу најбољих односа са Русијом, док иза кулисе спроводи НАТО интерес. Мора да глуми русофила, иако то у суштини није.

То показује и врло чудна изјава коју је дао руским новинарима данас пред полазак у Москву: нагласио је да Србија не жели да квари односе са Русијом. Такође је додао да ће Србија имати добре односе са другим државама, „свиђало вам се то или не“. То је веома чудна порука од некога ко иде у посету пријатељској земљи. Више личи на некога ко прави одступницу и оправдава се.

Такође, лажна је прича да Александар Вучић долази у Москву због цене гаса. Цена гаса за Србију се формира по већ утврђеној формули и она ће сигурно бити нижа него што је за остале земље у региону. Ми купујемо директно гас од руских компанија јер смо на линији Турског тока, а руске компаније имају и инвестиције у енергетском сектору овде. Зато је цена нижа него нпр. у Хрватској, Румунији или Федерацији БиХ. Узгред, Русија не води преговоре о цени гаса на нивоу председника, већ се тиме бави искључиво енергетски сектор: фирме попут Газпрома и других.

Стога политичари нису неко ко разговара о цени гаса, која је углавном већ формирана и биће нижа од осталих. Иако ће Вучић свакако покушати да се представи у својим медијима као спасилац који је Србији из Москве донео јефтин гас, тешко да ће Владимир Путин са њим прозборити више од учтиве две-три речи о томе.

Вучић у Москву иде искључиво у склопу сопствене кампање, да покаже својим гласачима како са Русијом има фантастичне односе и како је он Путинов лични пријатељ. У преводу, долази да би се фотографисао.

То у Русији добро знају. И пропаст тог Вучићевог лажног русофилства за потребе гласача биће почетак његовог краја. Управо из Москве, наш покрет је у септембру промовисао план по коме би власт у Србији преузео Ивица Дачић, као в. д. председника по Уставу, али и као личност од поверења свих заинтересованих страна. Тај план је овде добио одличне реакције, јер су политички и друштвени радници Руске Федерације који се баве Балканом свесни тога да је Вучић отворено стао на страну запада.

Вучићево лажно русофилство свело се на то да дође у Москву да би се фотографисао. И да тај селфи покаже на великом видео биму у суботу у београдској Арени, пред десетинама хиљада својих довежених и уцењених присталица, који ће му одушевљено аплаудирати.

Москва тим аплаузима не верује.