Прочитај ми чланак

ПАРАДА: Србија позвала Обаму и Камерона да заједно са Путином буду на војној паради

0

obama kameron putin

Министар одбране Србије Братислав Гашић изјавио је данас да су амерички председник Барак Обама и британски премијер Дејвид Камерон позвани на прославу 70. годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату.

„Сви савезници тадашње војске Југославије позвани су да учествују у слављу“, рекао је Гашић новинарима у Генералштабу Војске Србије.

На питање да ли је било притисака са Запада да се не одржи Војна парада 16. октобра, Гашић је одговорио одречно.

Србија је отворена за све пријатеље, рекао је он, одговарајући на новинарска питања после доделе новчане помоћи припадницима система одбране чије куће су оштећене у поплавама у мају.

Гашић је додао да још није позната цена одржавања параде, којој ће присуствовати и руски председник Владимир Путин, али да ће се знати каде буду завршене све припреме и јавност ће о томе бити обавештена.

У Москви је раније потврђено да ће председник Русије Владимир Путин прослави поводом ослобођења Београда.

Дачић: Нека дођу и Обама и Камерон, али за љубав је потребно најмање двоје

Министар спољних послова Србије, Ивица Дачић,  је поручио да не би имао ништа против да на годишњицу ослобођења Београда дође и амерички председник Барак Обама или британски премијер Дејвид Камерон.

„Али, да ли ће они да дођу? Немам ништа против, али за љубав је потребно најмање двоје“, рекао је Дачић.

Навевши да су Београд ослободили партизани и Црвена армија, Дачић је приметио да је Србија била практично престала да обележава 20. октобар и да се вратила тој традицији тек 2009. године, приликом посете Београду тадашњег руског председника Дмитрија Медведева.

„Толико о нашој антифашистичкој традицији“, рекао је он и поручио да је дошло време да Србија слави победе, а не само поразе.

(Танјуг)