Прочитај ми чланак

ПАЛМА: Пет министара не заслужује ни кафу у Влади

0

Драган Марковић Палма, председник Јединствене Србије: Питаћу неке министре у Скупштини шта су то њихови резултати. Зорана Михајловић посао ради "мушки". Партије опозиције се међусобно уцењују

У ВЛАДИ седи најмање пет министара који не заслужују ни кафу у њој да попију. То ћу да кажем и у Скупштини Србије и да их питам – докле ћете да се кријете иза неког другог, шта сте урадили, шта пише у вашем извештају о раду?

Ово, у интервјуу за „Новости“, о предстојећим изборима, евентуалном бојкоту и ставовима опозиције, решавању питања Косова и Метохије говори председник Јединствене Србије Драган Марковић Палма.

* На које министре мислите?

– Мислим на кога мислим. Неко воли да се кинђури и да се слика.

* Кад год се помене сликање асоцијација је министарка саобраћаја Зорана Михајловић…

– Не мислим на њу. Она има „мушки“ резултат. У Јагодини је 80 одсто жена на руководећим местима. Многи се нађу на изборној листи, а штит им је председник. Може министар да буде ко хоће. Сигуран сам да је председник увидео ко је како радио. Не морам бити министар да бих чинио добро за Србију.

* Да ли бојкот опозиције може да доведе у питање легитимитет избора?

– Није опозицији проблем власт, ни Александар Вучић. Они се међусобно уцењују. Опозиција ван парламента уцењује партије у парламенту да изађу из Скупштине. Они то морају да прихвате, јер не могу да прођу цензус сами. И тако све укруг. Шта значи бојкот парламента и жалба на услове у медијима, а увек има по десет новинара у холу и директан пренос заседања. Највећи проблем код њих је ко ће под којим бројем на листи, јер се мандати додељују по редоследу. Онај ко је 35. или 40. не може у парламент. Они тзв. лидера имају 30, а шта ће да раде остали?

* Зар није, ипак, боље разговарати и пронаћи минимум консензуса како би сви ишли на изборе?

– Да. Али, они траже нешто што се доноси у институцијама. Чланови РЕМ бирају се у Скупштини, не може се само рећи – смени овога или онога, не мењају се услови у изборној години. Изворни изборни закон је донет за време њихове власти.

ДАЧИЋ ПРЕМИЈЕР* ДА ли бисте, уколико председница Владе Ана Брнабић поново буде кандидат за то место, сада гласали за њу? 
– О томе не размишљам. Мислим да премијер треба да буде Ивица Дачић.
* Да ли и за ове изборе остаје традиционална коалиција СПС-ЈС?

– Одлуку ће донети органи странака и верујем да ће потврдити заједнички излазак на изборе.

* Шта је за вас прихватљиво решење за Косово и Метохију?

– Ниједан паметан политичар не може да каже за шта би подигао руку, а за шта не. Ни оно што је потписано у Бриселу, Албанци не поштују. Стално нешто траже и мењају захтеве. Уцењују Србију уз помоћ европских држава и још једне велике земље. Нико, па ни Вучић, не зна шта желе од Србије. За мене је прихватљиво решење у интересу Србије, а сигуран сам да Вучић неће злоупотребити интерес. Најважнија је безбедност Срба. Сваког дана имамо проблем са породицом која је нападнута.

* Имамо сличан проблем и са нашим људима у Хрватској…

– То се ради оркестрирано, зарад политичких поена, јер ће председнички избори у Хрватској. Добијали су гласове на милитантне изјаве. Народ у Хрватској треба да схвати да таква реторика не доноси ништа. Не можемо да заборавимо шта је било у Хрватској, али живот иде даље и не треба да копајун ране које нису зарасле.

* Најавили сте оснивање Међународног сабора трубача у Јагодини. Да ли је то конкуренција Гучи?

– Не. Волим Гучу и идем сваке године. Јагодина је центар културе где се пет хиљада људи ухвати и игра српско коло. Српска народна музика не сме да изађе из наших живота. Унеско је признао коло као културну баштину. Нема славља без трубе, па сам донео одлуку да направимо сабор у последњој недељи јула који ће бити такмичарског карактера. Очекујем оркестре из више од 20 земаља. Само неће доћи Бил Клинтон, јер свира саксофон, а неће бити ни позван. Он је ратни злочинац. Преко спорта и културе мењамо слику коју су западни медији стварали о Србији тридесет година. У Јагодини је прошле године било 4.000 бајкера, однели су дивну слику у свет, а код нас нису ни чашу сломили.

ТОАЛЕТИ НА ЊИВАМА

* ИМА ли неких новина за Јагодинце?

– Данас за Паралију креће 700 људи, све плаћају донатори. Први смо град у Србији који сипа камен на путеве до њива и радимо тоалете. Педесетак купатила за туширање радника отворићемо за 20 дана. Људи могу да иду у њиву „мерцедесом“ или „аудијем“. Где да иду у тоалет кад је мали кукуруз? Сада ће имати тоалет и купатило, па ће и млађи ићи да помажу.