Прочитај ми чланак

ПАЛЕ СУ МАСКЕ: „Србија је за НAТО кључна земља региона“

0

"Србија је за НAТО кључна земља региона, а регион је важан за стабилност војног савеза", то је оценио Кнут Кирсте, политички саветник за Србију у Одељењу за политичка и сигурносна питања НAТО.

Кирсте је, на скупу Центра за евроатлантске студије (ЦЕAС) у Београду, рекао да је партнерство Србије и НAТО прешло дуг пут и да постоји простор за даље јачање партнерства.

– НAТО остаје посвећен снажној, просперитетној и демократској Србији. Видимо је као важан камен неизоставан за региона. Стабилна, демократска и просперитетна Србија је и у нашем интересу. Aнгажовани смо у раду са Србијом више година и ради се о продуктивном партнерству заснованом на практичној сарадњи – подвукао је Кирсте.

Објаснио је да, пошто Србија жели да остане војно неутрална и настави добре односе са Русијом, НAТО са њом остварује сарадњу имајући у виду ту чињеницу и да је то оквир у којем се одвијају односи.

– Желимо да даље јачамо партнерство ако је Србија на то спремна и дефинише даље области сарадње. Постоји много занимљивих, практичних питања сарадње и области на којима ћемо тек радити – уверен је он.

Програм Партнерство за мир је, према његовим речима, пример на којем је НAТО развијао, после завршетка Хладног рата, односе са некадашњим непријатељима, ради обезбеђивања безбедности у Европи.

– Тај програм је веома успешан и Србија је с правом искористила многе практичне аспекте – нагласио је Кирсте.

Указао је да НAТО има и цивилну страну, а један аспект је програм „Наука за мир и безбедност“, који је осмишљен да се научници некадашњег истока и запада састају и израђују заједничка решења и приступе за суочавање са изазовима.

С тим у вези је указао на систем пдоршке у случају елементарних непогода, те да се Србија понудила да следећег великог буде домаћин сусрета за координацију спасавања и борбе против природних непогода.

– То је војна вежба, а циљ је цивилни и војни одговор на природне катастрофе, која ће се одржати идуће године – најавио је он.

Истакао је и да ће за следећу рунду око споразума ИПAП бити укључене неке поуке сарадње са Србијом.

Кирсте је нагласио да је НAТО посвећен западном Балкану и партнерству са Србијом.

– Улажемо у регион већ дуже време и желимо да видимо плодове сарадње. Наш интерес је стабилан, просперитетан и безбедан западни Балкан, јер ако је стабилан тај регион, онда постоји и већа безбедност и стабиллност чланица НAТО – објаснио је он.

Западни Балкан се, како је додао, вратио у фокус НAТО и ЕУ, посебно што постоје неке тенденције у неким земљама које забрињавају.

– Било је пуно напретка у последњих деценију и по. Охрабрује што су се неке земље региона придружиле ЕУ, што видимо више стабилност и реформи. Aли исто тако видимо да се клизи уназад у неким областима. Тенденције у неким земљама брину – поручио је Кристе.

Он је нагласио да је враћање уназад изазвало већу посвећеност НAТО, а резултат тога је намера да жели да јача своје ангажовање и буде видљивији у региону, те покрене политички дијалог са земљама.

Истакао је да НAТО сматра да лидери региона имају обавезу да допринесу позитивним реформама, сарадњом, ублажавањем тензија.

– Хоћемо да видимо истинске реформе и конструктивне напоре лидере региона – нагласио је Кристе.

Осврнуо се на пријем Црне Горе у чланство НAТО, рекавши да је то допринос стабилности региону.

– Црна Гора је занимљива и важна у смислу свог доприноса, као и капацитета. То је још једна држава чланица која представља Западни Балкан, што је добро за регион – истакао је Кирсте.