Прочитај ми чланак

ПАЦОЛИ: Мадагаскар признао Косово

0

Београд -- Косовски министар спољних послова Беџет Пацоли тврди да је Мадагаскар признао независност Косова.

Пацоли је на Твитеру објавио да се то догодило на маргинама Министарске конференције Међународне организације Франкофоније у Паризу.

„Косово прихвата пријатељство које су нам указали председник, Влада и народ Мадагаскара. Продубићемо наше односе“, навео је Пацоли који је потом исту ствар твитовао и на француском језику.

Заменик косовског министра спољних послова Петрит Сељими је такође твитовао да је Мадагаскар признао независност Косова.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјавио је у четвртак да је Гвинеја Бисао тог дана повукла одлуку о признању Косова из 2011. године.

Гвинеја Бисао је, како је објаснио Дачић, званично поништила писмо и признање у том писму, из 2011. године, којим је манипулисала Приштина.

Премијер те земље, Умаро Сисоко Ембало, који је на тој функцији од новембра 2016, нешто раније је у Београду рекао да та земља никада није признала Косово, односно да он „није видео ниједан папир о признању Косова“.

Приштински медији су истовремено објавили факсимил вербалне ноте Гвинеје Бисао о признању Косова, коју је потписао тадашњи, сада покојни, председник државе, 2011, као и фотографију тадашње заменице министра спољних послова Косова Вљоре Читаку док прима ту ноту.

Иначе, прва држава која је повукла признање Косова као независне државе је Суринам, који је ту одлуку донео 27. октобра 2017. године.

Недавно су медији на Косову објавили и да је Приштина ажурирала списак земаља које су признале независност Косова, а са којег су уклоњене Нигерија и Уганда “чију писану ноту о признању Приштина никад није добила”.

Министар спољних послова Ивица Дачић изразио је уверење да ће списак земаља које су признале Косово на крају спасти на испод 100 земаља.

Косово је 2008. године прогласило независност, што је до сада признало нешто више од 100 земаља света. Од тада Косово је постало члан неколико међународних организација попут ММФ-а, Светске банке и ФИФА, али не и део Уједињених нација.

Међу земљама Европске уније које нису признале Косово су Шпанија, Словачка, Кипар, Грчка и Румунија, а када је реч о светским силама то су између осталог Русија, Кина, Бразил и Индија.