Прочитај ми чланак

Ово је први корак власти којим ће отворити врата Рио Тинту

0

Народна иницијатива, коју је потписало више од 38.000 грађана ускоро ће бити у законској процедури, али ће предлог највероватније бити одбијен. То су сазнања која потврђују и изјаве највиших функционера СНС који су против одлуке да се трајно затворе врата есксплоатацији бора и литијума.

Грађани су свој став рекли, прикупили су довољан број потписа да иницијатива буде у процедури, стога је сад на реду гласање народних посланика. Иако је су потписани прикупљени још у марту, чекали су се коначни резултати избора, али и конституисање скупштине да она и формално могла да буде пред посланицима.

Предлог ће ускоро бити пред посланицима, али према нашим сазнањима, посланици ће одбити овај предлог. Таква одлука неће бити изненађење будући да су такве поруке индиректно стизале од самог врха државе.

У пракси, ова одлука значи да ће држава још више „одшкринути“ врата Рио Тинту, који још увек није напустио Србију, нити има намеру.

Већ неколико пута председник Александар Вучић говорио је да никада неће себи опростити грешку што је „поклекао“ и прихватио захтеве активиста да се забрани ископавање литијума.

„Суочавамо се са много грешака, ја сам крив за једну и то себи не могу да опростим – литијум, ја сам крив за ту грешку, као што сам помало заслужан и за то што имамо највише злата, што су нам највеће девизне резерве, али сам крив што сам прихватио под притисцима и мојих сабораца и других да одустанемо од литијума“, рекао је председник.

Недавно је и фукционер СНС Дарко Глишић изјавио да смо „испали кретени“ јер смо одустали од литијума.

„Цео свет, бре, експлоатише тај литијум само ми смо испали кретени што смо одустали од тога данас када је тај литијум отишао у небо, а тај део Подриња је тамо могао да буде прави Ел Дорадо, да буде златна долина, да буде место да пожелимо да одемо“, рекао је Дарко Глишић, функционер СНС.

Поруке су евидентне, а оне значе да власт није у потпуности напустила идеју о експлоатацији бора и литијума.

Директор кампање „Крени-промени“, која је један од организатора прикупљања потписа Саво Манојловић каже за Нова.рс да би предлог сигурно прошао када би посланици гласали по савести, али да не зна да ли ће то сада бити случај.

„Ако би посланици гласали по савести, овај предлог би прошао, то зна свако. Не знам да ли ћемо сада успети, али сам прилично сигуран да ископавања литијума у Јадру неће бити. За друштво, а и за политичаре је најбоље да се тај проблем реши овом иницијативом. Жао ми је што се политичари пре свега на власти понашају овако. Посланици би требало да су заступници народа, а не робови својих страначких лидера“, истиче Манојловић и додаје:

„Имате председника који је пред изборе стопирао Рио Тинто, добио изборе у првом кругу због тога и захваљујући Ивици Дачићу коју му је поклонио гласове социјалиста, за фотеље, али онда изгледа да су му стране компаније мало повисиле тон и он је довео нову министарку за Рио Тинто и сада опет лобирају за уништење сопствене земље“, објашњава он, мислећи на нову директорку рударства и енергетике Дубравку Ђедовић.

Саговорник подвлачи да је око ове народне иницијативе било озбиљних кршења устава и закона.

„Скупштина није у законском року проверила валидност потписа и сада би према закону морала да стави на гласање иницијативу чак и да потписи нису владини. На срећу валидни су, али је за жаљење што се овако оносе према закону и народу. Друга битна ствар нема јавне расправе. Народне иницијатива се не спомиње у јавностим на националној фреквенцији, а морало би према закону. Преко 38.000 грађана је предложило овај закон, то има у уставном смислу специфичну правну и симболичку тежину. Ценимо што је РТС након захтева заказао расправу експерата, али нике довољно повремено симулирати бригу о јавном интересу“, закључује Манојловић.