Прочитај ми чланак

OTИМА ОД НАРОДА Вучић власнику „Фрушких терми“ даје још ПЕТ МИЛИОНА ЕВРА

0

Фирма "Промонт груп" добила је још 4,8 милиона евра државне помоћи за изградњу приватног хотела у Врднику, односно 68.500 евра по сваком новозапосленом, пише у уговору који је Министарство привреде склопило са овом компанијом.

Ова компанија је до сада од СНС картела укупно добила државне подстицаје вредне најмање 7,4 милиона евра.

Промонт је власник врдничког комплекса у оквиру кога је и хотел „Фрушке терме“, за који је 2019. године добио 2,6 милиона евра субвенција. У власништву фирме су и хотел „Premier Aqua“ као и етно насеље „Врдничка кула“.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Нове субвенције су фирми додељене у јануару ове године за изградњу хотела са гаражом и пратећим туристичким садржајима (док народу кукају да је криза). Промонт се обавезао да ће да запосли најмање 70 радника на неодређено време до краја 2023. године и да уложи минимум 24 милиона евра.

У протеклих годину дана Промонт је имао највише 243 запослених, а уговором се обавезао да три године од краја пројекта, до краја 2026. године, не смањује укупан број запослених испод 313.

Новозапослени треба да имају најмање 20 одсто већу плату од минималне зараде, што је око 42.000 динара.

Председник Александар Вучић је у децембру 2019. године посетио „Фрушке терме“. Тада је рекао да је ово вероватно наш највећи хотел, као и да је први такав у региону, са површином од 47.000 квадрата, осам базена, 200 соба и 13 апартамана.

Вучић је тада и рекао да је држава делом учествовала у укупном улагању од 28 милиона евра у „Фрушке терме“. Иако није прецизирао о ком износу се ради, Нова економија је објавила да је тада државна помоћ била 2,6 милиона евра.

Већински власник Промонта је Милинко Цицмил (95 одсто) док је пет одсто удела у власништву Зорице Марчете.

Претежна делатност фирме је постављање водоводних, канализационих, грејних и климатизационих система, али се баве и хотелском делатношћу. Промонт је 2020. године имао укупне приходе од близу 3,2 милијарде динара, а нето профит 564 милиона динара.

Цицмил је у Србију дошао из Шћепан Поља у Црној Гори, тврдио је да је као студент копао канале по Новом Саду да би преживео, дипломирао је машинство. Режимски медији су 2018. спекулисали да ће ући у Владу Србије као министар привреде, али се то није десило. Његову компанију медији су повезивали и са фондацијом Драгице Николић, супруге бившег председника Србије Томислава Николића.

Осим Цицмилу, Вучић је дао милионе евра из буџета за хотел кошаркашa Теодосићa на Дивчибарима, за хотел „Наис“ породице СПС Тончев и многим другима блиским режиму.