Прочитај ми чланак

Осам тачака: Ово је понуда Кетрин Ештон!

0

(ФоНет)

БЕОГРАД – Висока представница Европске уније (ЕУ) за безбедност и спољну политику Кетрин Ештон понудила је Београду документ у осам тачака, којима се дефинишу надлежности Заједнице српских општина на Косову.

eston1

Ештон је тај нацрт уручила премијеру Србије Ивици Дачићу током последње рунде дијалога Београда и Приштине, 20. марта у Бриселу, преноси Радио-телевизије Србије (РТС).

Интернет портал РТС тај документ преноси у целини:

1. „Асоцијација/Заједница“ српских општина биће формирана од општина са српском већином на Косову и одражаваће њихов идентитет.

2. Асоцијација/Заједница ће имати статут. Може бити распуштена једино одлуком општина које у њој учествују и у складу са процедурама предвиђеним статутом.

3. Структура Асоцијације/Заједнице ће бити успостављена на основу модалитета које садржи постојећи статут асоцијације косовских општина.

4. У складу са Европском повељом о локалној самоуправи и закону Косова, општине које учествују могу одлучити да ли ће делити надлежности и извршавати их кроз Асоцијацију/Заједницу.

5. Асоцијација/Заједница ће стратешки надзирати области као што су економски развој, образовање, здравство и остала локална питања од општег интереса или значаја.

6. Асоцијација/Заједница ће извршавати остале додатне надлежности које им у будућности могу доделити централне власти.

7. Асоцијација/Заједница ће представљати српску заједницу пред централним властима и у ту сврху имаће место у Консултативном савету заједница.

8. Општински избори ће у северним општинама бити органозовани 2013. године, уз помоћ Организације за европску безбедност и сарадњу у складу са косовским законима и међународним стандардима.

После седме рунде разговора Дачића, Ештон и Хашима Тачија није постигнут договор. Представници Србије нису били задовољни садржајем папира који им је Кетрин Ештон предочила као врсту коначног предлога.

Наставак дијалога, осма рунда преговора, заказана је за 2. април.