Прочитај ми чланак

ОРЛИЋЕВ ПРВИ ЗАДАТАК У БИА Да шета по згради и ћути

0

Александар Вучић преко својих људи у оперативи усмерава рад Безбедносно-информативне агенције. Комуницира са нижерангираним поданицима преко којих добија извештаје и на тај начин контролише и директора и начелника оперативе БИА. Владимир Орлић до сада није био ни упознат, али ни укључен у неки оперативни задатак. Неће бити укључен ни у "оперативно занимљив протест" на Видовдан због копања литијума.

Како наводе извори Директно.рс, Владимир Орлић још није добио ни своју канцеларију, а ниједан строго поверљиви документ се није нашао у његовим рукама. Такође, нико му до сада није поднео било какав извештај. Наводно образложење је да се тек упућује у посао, али права истина је блага нетрпељивост од стране новопримљених људи који нису, као неке старије генерације, емотивно везани за ту службу.

– Уверен сам да ће од њега мање зависити шта ће се дешавати са БИА него од његовог налогодавца, а његов налогодавац је пре свега председник Србије. Он ће одређивати приоритетете. Орлића у све то „неће мешати“ и оставиће га барем за сада, да „користи слободне дане“. Према томе, први закључак је да у непосредном периоду не треба очекивати укључивање Орлића у велике и спектакуларне потезе. Иначе, у новим задужењима, посебне ставке су посвећене противницима режима и његовог култног симбола. И начинима борбе против њих: праћење, застрашивање, конструисање афера и уцењивање, узнемиравање, по потреби и премлаћивање, уношење грађанског немира, запошљавање насилника и криминалаца да раде за државу – наводи наш извор.

Оно што је последњих дана приоритет српској тајној служби, јесте литијум. Тачније, цела пажња је усмерена на протест против ископавања литијума и компаније Рио Тинто. Безбедност скупова у првом реду је у рукама полиције, управе за јавни ред и мир и с разлогом се тако уредило Законом. Тајне службе, а пре свега Безбедносно-информативна агенција имају право, у складу са законом, да обављају своју делатност. А закон децидно каже да је циљ БИА откривање и спречавање делатности усмерених на подривање или рушење Уставом утврђеног поретка Републике Србије.

Тајне службе стога могу, уколико постоји процена да се жели да се подрива или руши Уставом утврђени поредак, да прикупљају обавештења, као и да надзиру јавне скупове. Међутим, овде се с правом поставља питање расипања ресурса на скупове који по својој садржини немају таква обележја. Скуп због Рио Тинта сигурно није такав, али је НЕКО одозго проценио да је оперативно занимљив.

Подсећамо, мештани Јадра, који су више пута указивали да су им због најаве отварања рудника угрожени домови, најавлли су велики протест, који је симболично заказан за 28. јун – на Видовдан. Иначе, мештани Горњих Недељица ће да сачекају групу људи која је кренула на протест. У контакту су и са планинарским удружењима која ће их спровести до Текериша, а даље ће до крајњег одредишта сами. Претња за државу?

Власти веома дуго демонстрирају људима да ништа не можете учинити што не би било ометено. Зато је главни циљ српске безбедносне службе борба против слободе грађана да трагају за истином. Наша власт тачно зна шта је добро, а шта је зло.