Прочитај ми чланак

ОПОЗИЦИЈА ЗБОГ ИЗБОРНЕ КРАЂЕ НА УДАРУ, Вучић најавио обрачун са бандитима

0

Скупштина Србије још није конституисана, а већ има наговештаја да ће њен први задатак бити формирање анктеног одбора који би требало да испита наводе о изборној крађи 24. априла. Исти захтев у овом тренутку има и опозиција, али и власт, уз незнатне разлике.

И док је мандатар будуће владе Aлександар Вучић ових дана најавио да би скупштински анкетни одбор требало да испита све притиске, пљачке и увођење „једне листе у парламент на силу“, дотле опозиција сматра да би тај одбор требало да се позабави читавим изборним циклусом, до проглашења изборних резултата, али и новим пребројавањем гласова са тек завршених парламентарних избора.

„Ми ћемо да покренемо питање формирања анкетног одбора и да видимо ко су бандити који су крали на изборима. Грађани су били сведоци нерегуларности у Републичкој изборној комисији ноћ после избора, када је банда упала у два ноћу и малтретирала председника и чланове РИК-а“, рекао је у интервју ТВ Пинк Aлександар Вучић, додајући да ће задатак тог одбора бити да испита све притиске, пљачке и увођење једне листе у парламент на силу.

Најављујући формирање одбора Вучић је говорио о ноћи 29.априла када је Бошко Обрадовић, лидер Двери, са балкона сале у којој је заседао РИК, а потом и у скупштинском ходнику довикивао члановима РИК-а да треба да их је срамота, незадовољан резултатом по коме листа ДСС–Двери није прешла цензус. Према тврдњама представника владајуће већине он је и физички насрнуо на неке чланове РИК-а,иако је опозиција одмах истицала да нико никога није ударао и да је почињена „изборна крађа невиђених размера“, коју су они покушавали да докажу накнадним претресањем џакова са изборним материјалом који је допремљен у РИК.

На Вучићеву најаву да ће напредњаци тражити формирање анкетног одбора, Санда Рашковић Ивић, председница ДСС-а, подсећа да су из њене странке још пре месец дана најавили да ће тражити анкетни одбор који ће се бавити изборном крађом.

Чека се конститутивна седница

Иако последњи рок за одржавање конститутивне седнице Скупштине Србије истиче 4.јуна, Маја Гојковић још није заказала седницу парламента . Она је ових дана изјавила да још не зна тачан датум одржавања конститутивне седнице парламента, али да ће она бити одржана у законском року, до 4. јуна. Подсетила да ће конститутивна седница Скупштине AП Војводине бити одржана 2. јуна и додала да ће се и она „кретати у тим датумима“.

„Вучић је украо нашу идеју, јер смо ми први тражили формирање анкетног одбора. Он мало замењује тезе и говори о формирању анкетног одбора о упаду опозиције у РИК и цео проблем око изборне крађе своди на саму ноћ избора, а у ствраи анкетни одбор би требало да истражи изборну крађу пре самих избора, у току изборног дана и изборне ноћи, па све до проглашење резултата. Он се користи тезом „држте лопова“, оптужујући опозицију да је крала изборе, а све како би се прикрило то што је СНС ухваћен у мега крађи, за шта постоје и бројни докази у току гласачког процеса.“, каже Рашковићева за Данас. Она додаје да опозиција у РИК није дошла са фантомкама, већ се идентификовала на улазу у парламент, а обезбеђење је, рецимо, њу пустило у зграду.

Саговорница напомиње да том приликом није примењена било каква сила, осим што су члановима РИК-а постављена нека непријатна питања. На питање да ли ће подржати Вучићеву идеју за формирање анкетног одбора, Рашковићева одговара да је и опозиција за то.

„Немамо ништа против да се одбор позабави и тиме шта се дешавало током ноћи када је опозиција ушла у РИК, али уз обавезно поновно пребројавање гласова са парламентарних избора“, истиче председница ДСС.

Захтев за формирање анкетног одбора најавио је и Бојан Пајтић, лидер ДС-а, који тврди да је „Вучић украо 200.000, можда и 300.000 гласова“.

„ДС је још на дан избора тражила Aнкетни одбор и остајемо при том захтеву, а Вучићева идеја изгледа као ситуација у којој би лопов сам против себе спроводио истрагу. Цела Србија зна да је режим покрао изборе, истина се не може променити тако што ће СНС изгласати сопствену невиност и невиност свог вође“, каже Пајтић за Данас.

Његова заменица Гордана Чомић каже да демократе остају при захтеву да се испитају сва кривична дела почињена током изборног процеса, као што је издавање лажних пребивалишта, крађа гласова, унапред попуњени гласачки листићи, неодговарајући изводи из бирачких спискова због којих људи нису могли да гласају.

„Да би се говорило о Вучићевој идеји за формирање анкетног одбора, потребно је имати увид у садржај акта о Aнкетном одбору да би се оценило да ли је у питању рутинска обмана мандатара и иначе изразито склоног лагању, или акт у прилог владавини права којим ће бити истражени случајеви изборне крађе, као и да ли укључује кривична дела из Кривичног законика Србије, члан 154-162. Док не видимо садржај акта, нећемо знати да ли је у питању намера да се краде, лаже и обмањује јавност и на председничким изборима 2017. или није ,а не би ни смело д а буде“, каже Чомићева за Данас.

Од првог до последњег

Први вишестраначки сазив Скупштине Србије покушао је преко анкетног одбора да утврди чињенице о деветомартовским демонстрацијама опозиције 1991. Тај одбор је, могло би се рећи, и имао неки резултат, ако њему припишемо оставке челника РТС-а и Радмила Богдановића, министра полиције.
Последњи анкетни одбор, оформљен 2013., бавио се начином трошења новца из српског буџета на територији КиМ. Одбор је извештај, у коме је констатовао многе неправилности, завршио 2014., доставио га надлежним органима, али се од тада ништа није догодило.

Оцењујући Вучићеву идеју за формирање одбора, Константин Самофалов, портпарол СДС Бориса Тадића каже да је то још једна у низу премијерових манипулација.

„Вучић је склон медијским играма и манипулацијама, а ово је само једна од њих. За почетак би могао да нам објасни шта је са фамозним џаковима којима су махали 2012. због наводне изборне крађе, а потом ћемо врло радо прећи и на овај последњи срамотни изборни процес у којем су се прописно обрукали и он и РИК“, истиче Самофалов.

Дијана Вукомановић, председница ИО СПС, међутим, сматра да је парламент право место за изношење и верификацију свих чињеница, јер ће анкетни одбор дати прилику свим политичким актерима да чињенице изнесу на видело. Владимир Ђукановић, члан Председништваq СНС уз подршку формирању одбора оцењује да је једина крађа на изборима учињена баш према напредњацима .

„На силу и уз најгору манипулацију једна листа је нагурана у парламент“, истиће Ђукановић. На питање шта закључци анкетног одбора могу да промене ако се до сада сваки одбор сводио на причу без резултата и страначке промоције које су служиле за замајавање народа, он одговара да „ако тужилаштво сматра да има елемената, може кривични поступак да покрене на основу тих закључака одбора“.

И Вјерица Радета, председница ИО СРС сматра да анкетни одбор може озбиљно да утврди чињенице и да предложи адекватне мере, али само ако постоји искрена намера да се то и уради.

„Ми ћемо учествовати у раду анкетног одбора и потрудићемо се да то не буде само представа за народ“ , каже Радета.

Покрет DJB Саше Радуловића, повремено у страначким саопштењима, подсећа на захтеве опозиције у вези увида у материјале РИК, у коме се таксативно наводи шта се све од изборне документације захтева.

Током протеклог периода вишестраначја више пута су формирани анкетни одбори, али су сви они мање или више били представа за јавност, понекад и уз директне ТВ преносе. Углавном су завршавали без икаквих резултата ,јер власт и опозиција никад нису на неку ствар гледали објективним, већ страначким очима.