Прочитај ми чланак

Опозиција позива грађане на протест 13. јануара: Чека се одговор ПроГласа

0

Нови протест због изборне крађе опозиција планира за 13. јануар, међутим, још нема коначног договора нити позива грађанима, јер се чека одлука организатора ПроГласа. Наиме, замисао је да то не буде само протест опозиције окупљене на листи “Србија против насиља”, већ свих оних грађана који сматрају да због бројних нерегуларности изборе у Србији треба поновити.

Уочи Нове године, представници листе “Србија против насиља” рекли су да ће се протести због изборне крађе наставити после празника. Радомир Лазовић из Зелено-левог фронта најавио је да ће „у наредном периоду“ бити организован нови протест опозиције, али није прецизирао када.

“У наредном периоду, не бих да сад кажем датум, али биће организован нови протест“, изјавио је Радомир Лазови и најавио да ће се кренути са окупљањем мединцинских радника, професора, пољопривредника и других група како би имали сарадњу са њима као са „ПроГласом“ и студентима.

У међувремену, у медијима се појавила информација да се нови протест може очекивати 13. јануара. Ипак, како сазнајемо у опозицији, ништа још није коначно.

“Планирано је да протест буде 13. јануара, око поднева, али ништа још није сигурно. У овом тренутку, чека се одговор организатора Протеста, да ли ће учествовати. Замисао је да то не буде само протест опозиције, већ свих оних који су незадовољни начином на који су организовани избори у Србији. Свих оних који не желе да њихови гласови буду покрадени”, кажу за Нова.рс у опозицији.

Кад је о Прогласу реч, њихов протест који је одржан 30. децембра испред Теразијске чесме окупио је више од 10.000 људи. На овом протесту, поред организатора ПроГласа, говорили су и представници опозиције с листе “Србија против насиља”, али и студенти који су данима протестовали испред РИК захтевајући поништавање избора.

Иницијатива ПроГлас позвала је све грађанке и грађане да им до 13. јануара на имејл адресу [email protected] доставе све фотографије, видео записе и друге материјале, који могу послужити као доказ изборних неправилности.

Сав прикупљен материјал биће део захтева за поништавање изборног поступка, који ће бити упућен Уставном суду.

Професор Правног факултета у Београду Миодраг Јовановић тог дана је рекао да тај захтев може да буде упућен онда када се оконча изборни поступак, када се прогласе коначни резултати.

“Онога тренутка када захтев дође у ову зграду, Уставни суд мора хитно и одговорно реаговати на тај захтев, јер судија не сме дочекати свој празник Сретење – када је донет први Устав – а да не зна да ли је у њему и ефективно укинуто демократско право избора“, поручио је професор Јовановић.

У међувремену је РИК прогласио коначне резултате избора, а председник Србије Александар Вучић најавио је за крај јануара конституисање Скупштине Србије, а до краја фебруара формирање Владе Србије.