Прочитај ми чланак

ОПОЗИЦИЈА НЕ МИРУЈЕ: Нема повлачења у борби против Вучићевог режима!

0

На платоу код Теразијске чесме у Београду одржан је протест против актулене власти у Србији "Сви као један - Један од пет милиона", који данас има хуманитари карактер.

Са скупа су организатори поручили да ће наставити да се боре за слободу и да нема стајања.

На протесту „Један од пет милиона – Сви као један“ у Београду вечерас је поручено да нема страха, ни повлачења у борби против диктаторског режима, а за слободу и демократију.

Протест „Један од пет милиона – Сви ко један“, 21. по реду, почео је вечерас у 18 часова код Теразијске чесме у центру Београда уз мелодију химне „Боже правде“.

„Ови протести су храбра одлука грађанства да дигне главу и успротиви се. Ми ни од кога не зависимо, зато немамо подршку оних напољу, ни са Запада, ни са Истока и то ми је част“, рекао је функционер Демократске странке и глумац Бранислав Лечић.

Он је окупљеним грађанима поручио да треба да сакупе храброст и да схвате да је свака субота важна.

„Не може да нам се нешто да на дар, посебно не у оваком систему где политички тајкуни желе да нас поробе, не презајући ни од чега“, казао је Лечић.

Према његовим речима, власт се променила на горе, јер је почела на брзину да решава ургентне проблеме „покушавајући да зачепи рупе које смо ми открили“.

„То доказује једну важну ствар, да у једном друштву мора да постоји храбро опозиционо мишљење“, истакао је Лечић.

Он је оценио и да је очигледно да дијалога између опозиције и представника власти нема, јер би у супротном људи на власти морали да отворе карте и кажу шта мисле.

„А зна се шта мисле, ништа добро по нас“, рекао је Лечић.

Социолог Ратко Божовић рекао је да су ово „теразије нашег савеза“ поредећи ситуацију у Србији са 1991. годином.

„Имамо ситуацију када морамо да кажемо нешто што се тиче нашег напредовања и назадовања. То делује помало сурово, али овде имамо ситуацију у којој наш вођа неће да разговара. Он лидере опозиције назива усташама, тајкунима и лоповима. Нема смисла не водити дијалог и не чути другу страну“, рекао је Божовић.

Он је додао да нема поделе и контроле власти у Србији и да имамо ситуацију да нема демократије.

„Немамо истину. Немамо медије. Замислите простор у којем нема истине. Све је то вама јасно. Тамо где влада један човек, други су ништа. А ми имамо ту ситуацију“, рекао је Божовић на скупу испред Теразијске чесме.

Непосредно пред почетак протеста група грађана се појавила носећи трансапрент „Ни Курта, ни Мурта“ који је изазвао незадовољство већине окупљених, а који је брзо и уклоњен.

Како је јавио репортер агенције Бета, транспарент је уклоњен након што су се појавили људи који су се представили као инспектори и указали да би његово ношење могло да изазове нереде.

На протест је, у инвалидским колицима, дошао и младић Вук Хуљић који је остао непокретан након што је пао са висине на послу.

Један од организатора протеста Миодраг Симовић позвао је присутне да слањем смс поруке помогну Вуку и његовој породици како би отишао на терапију у Кину.

Након обраћања, окупљени су кренули у шетњу до Градске библиотеке и Калемегдана.

На почетку колоне је био транспарент „Сви ко један – Србија“.

На прошлом протесту, 20. априла, прочитана су имена ванстраначких експерата који би чинили тим за преговоре о „ослобадјању медија“ и стварању услова за „фер и поштене изборе“.

Чланови експертског тима су професори Чедомир Чупић, Душан Вучићевић, Сњежана Миливојевић, Јованка Матић, политиколог Бобан Стојановић, редитељ Срдјан Драгојевић, новинар Вукашин Обрадовић и социолог Зоран Гавриловић, а помоћ ће им пружити и Независно удружење новинара Србије (НУНС).

Подсетимо, на протесту 13. априла упућен је захтев за формирање заједничке комисије власти и опозиције за дефинисање фер и поштених изборних услова, избор новог састава Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) и избор техничког и уредјивачког тима Радио-телевизије Србије и Радио-телевизије Војводине.

Протестна шетња ишла ћје Призренском улицом, Бранковом, Поп Лукином, Улицом кнеза Симе Марковића и Париском до Градске библиотеке у Кнез Михаиловој улици.

ХУМАНИТАРНА ПОМОЋ

Хуманитарна фондација „Буди Хуман“ покренула је акцију сакупљања новчаних средстава за операцију Вука Хуљића (31), како би могао поново да стане на своје ноге.

Муке овог младића, почеле су пре 2 године, када није могао ни да замисли да ће на путу до свог радног места доживети велику несрећу.

Наиме, Вук је крајем октобра 2017. године пао са висине 3.60 метара. Приликом пада повредио је кичму, сломио је прсљен ТХ12 и Л1 и том приликом пригњечио кичмену мождину. Остао је непокретан са дијагнозом Параплегиа Флаццида Г82.0. Од тада, своје ноге уопште не осећа.

У болници лежао 365 дана

Након несреће провео је годину дана у државној болници, а потом је наставио приватно да иде на физикалну терапију. И поред свега тога, Вук и даље не може самостално да обавља основне животне функције: физиолошке потребе, облачење, ходање, улазак у кревет, устајање. Кукови су му окоштали, што му додатно ограничава покрете и савитљивост тела, зато зависи од својих укућана.

Од тренутка када је доживео несрећу траје његова борба и борба породице за побољшање квалитета Вуковог живота и тражење начина да му се обезбеди квалитетнија будућност.

Пре несреће Хуљић је био здрав, активно се бавио разлитичим спортским активностима и живео као сви млади људи његових година.

Операција у Пекингу

У борби за сопствено здравље, сазнао је за болницу у месту Пухуа, код Пекинга у Кини, где се ради оперативна уградња матичних ћелија из фетуса. Лекари са клинике уверавају да након захвата гарантују враћање сензибилитета и контролу бешике, а могуће је и враћање моторике.

Како је операција веома скупа, а биће потребно касније да оперише и кукове како би могао бити савитљивији и да не мора зависити од своје породице, Вук се обраћа свим добрим и хуманим људима да му помогну да оствари свој сан – да стане на своје ноге и да настави живот који је водио пре повреде, да буде срећан и да обрадује своју породицу.

Вук свакодневно напорно вежба са великом надом да ће успети, и да ће упорност и вера победити ово стање. Храбро иде ка том циљу и зато му је потребна наша подршка и помоћ.

Да Вук поново стане на своје ноге! Будимо хумани!

Помозимо Вуку! Упишимо 631 и пошаљимо СМС на 3030. Њему можемо помоћи уплатом на динарски или девизни рачун, као и путем линка е-донирај.

ДИНАРСКИ РАЧУН: 160-537834-72

ДЕВИЗНИ ЕУР: 00-540-0002877.3

ИБАН: RS35160005400002877311

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!