Прочитај ми чланак

ОПЕТ СЕ ТРЕСЕ РЕГИОН: Додик најавио важан референдум за следећу годину!

0

Председник Републике Српске Милорад Додик најавио је да ће Српска следеће године изаћи на један веома важан референдум за њену будућност.

vucic-dodik0-mala-a-s

Додик је рекао да ће о томе касније упознати јавност, али да ће претходно покушати да окупи све српске политичке снаге јер сматра да нико у Српској нема право да буде изван одлучивања о важним питањима.

Председник Српске навео је да је спроведени референдум о 9. јануару – Дану Републике, био израз воље српског народа, те да се Српска на тај начин борила и изборила за своја права.

– Одржали смо референдум и показали да све оцене о њему не стоје. То је био миран, достојанствен дан у којем је народ изашао да гласа на бази осећаја и потребе да обезбеди своју слободу. А ми знамо да без слободе нема ни мира на овим просторима – рекао је Додик синоћ за РТРС.

Он је навео да је референдум право Српске о којем више нема разговора, те да се припремају измене закона како би организација референдума била још лакша.

Инцко на платном списку муслиманских организација?

Председник РС Милорад Додик открио је да органи Српске проверавају информације да ли је високи представник БиХ Валентин Инцко био на платном списку муслиманских организација широм света. Додик је рекао да су органи Републике Српске добили податке да постоји низ случајева да су неке манифестације по Јужној Америци и неким другим местима плаћене од Америчко-бошњачког конгреса за породицу Инцко.
– Не могу то да тврдим, али има људи који су нам послали такве информације. То ћемо проверити и саопштити о чему је реч – најавио је Додик за Радио-телевизују Републике Српске.

– Да ли ћемо употребити референдум? Хоћемо, кад год буде прилике и оцене да би требало. Овај народ се мора навићи да излази на референдум. Да нисмо имали референдум, многи би разумели да смо слаби и нејаки, а са референдумом смо јаки и важни. Неки не одустају да дискутују о томе, али могу да мисле шта хоће. Референдум је израз нашег опредељења, веома је легитиман и правичан – каже Додик.

Он је истакао да је опозиција у Српској покушала да буде у причи о референдуму и да је гласала за одлуку о његовом спровођењу, међутим, када су странци „притисли“, опозиционари су схватили да је то опасно и да губе менторе.

– То је била атмосфера у којој се очекивало да ће победити Клинтонова и да ће казнити Додика, па су неки прваци из опозиционог блока ишли по федералним медијима и причали да се казни Српска због референдума. Они су веома брзо напустили причу о референдуму и почели с квалификацијама да то није народни, већ Додиков референдум, сматрајући да ће тиме дисквалификовати ту врсту приче. Наравно, народ им није поверовао и то је њихов велики губитак – поручио је Додик.

Он је оценио да „опозиција изгубљена у доказивању да јесу оно што нису и да нису оно што јесу“.

– Референдум је показао много ствари и лица, а остаје уписано да је народ Српске ове године одржао први референдум о Дану Републике. Тиме је одбацио лицемерје, злоупотребе и политичко мешетарство Сарајева путем Уставног суда – каже Додик.

Он је нагласио да ће Српска увек изаћи на референдум када буду угрожена њена права и слободе.

– Вероватно ће у причу о референдуму ући и ови из СДС јер су изгубили своје менторе, а то су Американци. Ова ће им амбасадорка веома брзо отићи – каже Додик.

Очекивања због масовне подршке Срба Трампу

Председник РС Милорад Додик рекао је да Српска извлачи одређена очекивања из чињенице да су Срби масовно подржали новоизабраног председника Америке Доналда Трампа.

– Мени је драго да су свугде, где сам био у контакту са нашим људима у САД, вођени разговори да се подржи садашњи председник Америке /Доналд Трамп/. Уверен сам да ћемо имати одређене промене у том погледу – рекао је Додик.

Он је додао да свет од нове америчке администрације може очекивати сасвим другу динамику, те да је кризи у БиХ управо допринела актуелна америчка администрација, која је погубна за реализацију Дејтонског мировног споразума.

Додик је рекао да је САД имала одличну прилику за дипломатску победу у БиХ, да се држала Дејтона, али је ушла у разна кршења и давање легитимитета високом представнику.

Говорећи о новим детаљима недавног разговора са замеником помоћника америчког државног секретара Хојтом Јием, председник Српске је навео да је Јиа упознао и о томе да амбасадор САД у БиХ Морин Кормак мешетари по БиХ и пише лажне извјештаје.

– Ако су јој извори информација и најважнији контакти људи са медијских и политичких маргина, онда потпуно разочарење у Америку и њену администрацију – рекао је Додик.