Прочитај ми чланак

Коштуница: Оно што је некад био комунизам, то су данас ЕУ интеграције

0

Некадашњи председник ДСС-а, др Војислав Коштуница, објавио је ауторски текст у листу Печат у којем се бави питањем стварања нове државне политике, односно, редефинисања односа Србије према ЕУ.

kostunicaдр Војислав Коштуница – из ранијих дана политичког активизма

Он у тексту истиче да је остваривање националних интереса Србије могуће само прекидом ЕУ интеграција.

Заштита државне целовитости Србије, њен економски опоравак и развој, као и очување њеног културног и духовног идентитета, могућни су само под условом редефинисања односа са ЕУ, односно прекидања европских интеграција, наводи Коштуница у тексту.

„Као што је некада под комунизмом на овим просторима постојао пут са којег се није смело скренути, тако је и пут у чланство ЕУ, када је реч о властима и владајућој политици, постао данас неупитан. Као што се некада сматрало да комунизам нема алтернативу, тако се и данас тврди да ЕУ нема алтернативу. Када је то тако, када власти у Србији у последњих шест година долазе и одлазе заричући се да нам нема живота без ЕУ, када је српско питање замењено европским питањем, када је ЕУ постала наша најдрагоценија реч, права је прилика да се подсетимо шта је пут у Унију до сада донео Србији. Као што је и права прилика да се запитамо, упркос свакодневним порукама и упозорењима, да ли је тај пут у ЕУ за Србију једини и богомдани, као и да се запитамо да ли ЕУ ипак има алтернативу.“ – пише Коштуница.

„Европске интеграције, односно кретање земље у правцу иначе неизвесног чланства у Унији, несумњиво су на штету Србије после једностраног и противправног проглашења независности Косова 2008. године, које је подстицала а затим и подржала Европска унија. Тада се крајње јасно и поставило питање да ли Србија може да буде прва и једина држава која треба територијом и уништавањем својих државних институција на тој територији да плати улазак у ЕУ.“ – наводи Коштуница у свом новом ауторском тексту објављеном у листу Печат.

(Правда, Печат)