Прочитај ми чланак

Чеда: Од животне важности за Србију да ЛДП контролише Вучића

0

ceda

Либерално демократска партија је једина парламентарна политичка странка у Србији која последњих десетак година није била на власти. Недуго после убиства Зорана Ђинђића, владу су формирали ДСС и Г17 плус уз подршку СПС. Потом су владали ДСС, ДС и Г17, па ДС, СПС и УРС, док то није замењено коалицијом СНС, СПС и УРС, рекао је лидер ЛДП Чедомир Јовановић.

Неким вашим бирачима трансформација ЛДП од њеног настанка до данас није баш најјаснија. Па чак и ЛДП у кампањи ове 2014. у неким елементима не личи на ЛДП из 2012. и Преокрета. Која је ваша порука тим бирачима?

– Трансформација? Па није трансформација, него јасна политика, са кичмом и ставом, то што кажемо да је за Србију од животне важности да ЛДП контролише Вучића, да не дозволимо да земља буде монопол једне партије. Сваки монопол, политички као и економски, врло брзо уништи све. Тражимо гласове да не бисмо дозволили да упропасте и ово мало времена што нам је остало до потпуног слома државе, финансија, привреде и економије. Каква трансформација, па ми говоримо апсолутно исто што и свих ових година: да је Србија уназађена и упропашћена, да су за то криви сви они који су били власт, па и Вучић у протеклих годину и нешто дана своје предизборне кампање. Трансформисао се Тадић, трансформисао се Дачић, Ђилас и Динкић се променили, Вучић и сви они, праве се као да никад нису били оно што су били, а испада да се ЛДП трансформисао. У том ставу нема никакве логике, а има много површне и злобне пропаганде.

Делује да је ваше разумевање за Вучића и СНС прилично веће него што га имају грађани који нису наклоњени тој опцији. Последњих дана сте донекле заоштрили реторику, али да ли још важи она порука из кампање да с Вучићем “нећемо да ратујемо, већ хоћемо да радимо“?

– Нисам неодговорни манипулант па да кажем да хоћемо с било ким да ратујемо. Нећу то да кажем у земљи у којој се умире од глади, клостридије, сепсе, где 800.000 људи нема посао, више од половине младих нема ни шансу да га добије, а скоро сви млади желе да емигрирају. Али, хоћу да се надмећемо око тога чија је политика боља. Ја мислим да је политика ЛДП доминантна, у сваком смислу, и да зато нема смисла да Србија губи време тако што ће ЛДП трунути у опозицији.

Најзад, ово су парламентарни избори, а не референдум о Вучићу. Људи који су од избора направили референдум о Вучићу само су Вучићу учинили услугу, а Србији штету. И сад су познати резултати референдума који су организовали маркетиншки магови из бивше власти, а који би да преко ратовања са Вучићем постану опозиција. ЛДП једини није хтео да Вучићу предизборним ратом чини услугу и да само још већи проценат добије. Ми знамо који посао мора да се обави да би ово била нормална земља и немамо времена да пустимо Вучића да сам греши. Кад год су једна партија или човек сами одлучивали, земља је пропадала… Погледајте тај списак: Милошевић, Коштуница, Тадић… Коначно, ЛДП је са Вучићем већ “радио“: на политици ЛДП је потписан Бриселски споразум. Тако ћемо радити и даље: ми галамимо, он нас пљује, али Србији буде боље кад се коначно усвоји то што ЛДП предлаже.

Ако нећете да ратујете, зашто онда неретко не бирате речи за Дачића, Тадића и Чанка? Да ли зато што су у јавности доживљени, уз ЛДП, као могући партнери СНС у будућој влади?

– Речи њима упућене нису ратовање, него истина. Како бирати речи за Дачића? Сви знају да су Галенику опустошили његови губари, то се тако зове на српском. Нећу да улепшавам па да кажем „неки делови домаће фармацеутске индустрије су у опасности због неке партије, а неки људи су преминули због недостатка тих лекова“. Шта је бирање речи за Тадића? Да је мањак талента и вишак егоизма код њега узроковао пропаст ДС, државе и народа? Поштеније је рећи да је то дилетант који нас је све уназадио, на челу са сопственом странком, а која је својевремено донела погрешну одлуку да паметног и вредног наследи прелеп и да се направи санитарни отклон према свима који су са Ђинђићем, тим паметним, водили реформску политику.

Чанка ћу у овој анализи да изоставим, за његове предизборне грешке и изјаве није крив он, него Тадић и они око њега којима хоће да поклони гласове Војвођана.

(Вести)