Прочитај ми чланак

Од временске прогнозе до прве жене Ниша: Ко је Драгана Сотировски

0

Драгана Сотировски, начелница Нишавског управног округа и некадашња новинарка РТС-а, кандидат је за градоначелника Ниша, а ова одлука би требало да буде и званично потврђена на данашњој конститутивној седници града или на следећем окупљању одборника.

Сотировски је била прво презентерка временске прогнозе, па новинарка и шефица дописништва РТС-а. Крајем 2017. године Влада Србије ју је именовала за начелницу Нишавског округа, а сада је и чланица Главног одбора Српске напредне странке.

Printscreen

Како се у извештају Агенције за борбу против корупције из 2018. године наводи, за посао начелнице прима плату од 60.820 динара. Власница је једног четворособног и два двособна стана.

Без сагласности Агенције за борбу против корупције Сотировски је била и медијатор на челу Округа, а то јој је одобрено тек накнадно, 16. марта ове године, али се на званичном сајту Агенције бави се само једним послом.

FOTO: Printscreen

По сопственом признању, Сотировски је од 2018. године, када је и званично уписана у регистар медијатора, до почетка марта ове године два пута посредовала у споровима пред Основним судом у Нишу. Тада је већ била и начелница Нишавског округа, те је тако недозвољено обављала два посла истовремено. Међутим, то није добило никакав епилог, већ је, без проблема кандидовало за позиију првог човека Ниша.

Рођена је у Алексинцу где је завршила Педагошку академију. Дипломирала је на Географском факултету Универзитета у Београду, а мастер студије туризмологије завршила на Природно-математичком факултету у Нишу.

Њена Фејсбук објава из 2017. године када је замолила све своје „ближе и даље рођаке, пријатеље, познанике, комшије, рођаке пријатеља, пријатеље пријатеља и познаника, кумове да се код других људи не позивају на њу у тражењу новчаних позајмица, посла, лекарских и адвокатских веза, жирирања“.

Такође је „заблистала“ када је у једном обраћању изјавила да је у послу најбитнија „искреност и изглед“.

– Искреност је најбитнија. Ако верујете у оно што говорите, вероваће и вама. И став је битан. И наравно, пристојност која подразумева гардеробу, шминку, фризуру – навела је том приликом Сотировска.