Прочитај ми чланак

ОБРАДОВИЋ: Референдум о Косову је антиуставан

0

Председник Двери Бошко Обрадовић изјавио је данас да је антиуставно расписати референдум о Косову и Метохији, јер је статус те територије Србије већ дефинисан Уставом.

„Двери су апсолутно против идеје актуелне власти да некаквим измишљеним референдумом покрију своје одрицање од Косова и Метохије“, рекао је Обрадовић за агенцију Бета.

Обрадовић је истакао да је правно немогуће и да је антиуставно имати било какав референдум о статусу Косова и Метохије, јер је тај статус већ дефинисан Уставом и додао да је могуће једино уколико се промени Устав и избаци преамбула.

Он је позвао актуелну власт да јавно каже уколико жели да се одрекне Косова и Метохије и да мења због тога Устав, а не да „потура некакво кукавичје јаје у форми референдума за Косово које би заправо требало да потврди њихову издају, односно спремност да потпишу правно обавезујући споразум са Косовом“.

Обрадовић је оценио да актуелна власт у овом тренутку има обавезу према својим западним менторима да потпише правно обавезујући споразум.

„Они би сада ту своју обавезу, коју су преузели 2012. да би дошли на власт, да пребаце на леђа читавом народу“, истакао је Обрадовић и додао да „народ једноставно нема потребе да се изјашњава о нечему што је Уставом већ дефинисано као саставни део Србије и потврђено резолуцијом 1244 Савета безбедност УН“.

Он је подсетио да је покрет Двери „апсолутно против правно обавезујућег споразума са лажном државом Косово, против поделе Косова и Метохије и против било каквог антиуставног референдума на тему Косова и Метохије“.