Прочитај ми чланак

Новаковић: Србија тоне у дужничко ропство због кинеских фирми и кредита

0

Председник градског одбора Народне странке за Нови Сад Борислав Новаковић каже да се због обима и вредности послова које кинеске фирме у Србији реализују кроз кинеске кредите, наша земља убрзано и неконтролисано задужује, па Србија брзим кораком срља у дужничко ропство.

Поводом састанка градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића са челницима кинеске компаније „Шангдонг“ и саопштења у ком се истиче да смо још један корак „ближе изградњи новог пешачкобициклистичког моста преко Дунава“, желим да истакнем четири чињенице:

Прво, до данашњег дана нико није видео идејно решење, односно, грађевинске и архитектонске карактеристике новог моста. Вероватно зато, што међународног конкурса и уобичајене законске процедуре уопште неће бити, ни у фази пројектовања ни у фази изградње моста. Друго, градња пешачкобициклистичког моста није први пројекат који се реализује на коруптиван начин и мимо свих процедура. Истим системом „проглашења пројеката од националног интереса“ избегава се јавно надметање и већ је најављена градња фрушкогорског коридора, новог друмског моста преко Дунава на потезу Булевар Европе – Сремска Каменица и изградња централног пречистача отпадних вода“, каже Новаковић и додаје:

„Треће, ово је пословни модел по ком се инфраструктурне инвестиције у Србији реализују тако што из кинеских кредита, граде и раде кинеске фирме. Тако кредитно задужење остаје Србији, профит књиже кинеске фирме, а домаћа грађевинска оператива остаје без посла и прихода. Дакле, реч је о пројектима који су у свим битним аспектима изузетно штетни. Четврто, обим и вредност послова које кинеске фирме у Србији реализују кроз кинеске кредите, којима се наша земља убрзано и неконтролисано задужује, попримају забрињавајући карактер. Србија брзим кораком срља у дужничко ропство“, каже он.