Прочитај ми чланак

НОВА ДИЛЕМА ОПОЗИЦИЈЕ: Бојкот избора одмах или оставити још времена за договор

0

Опозициони политичари и даље су подељени око тога да ли би са бојкотом избора требало кренути одмах или чекати званично расписивање избора. Политички аналитичатри оцењују да је упитно да ли има довољно времена да се захтеви опозиције за излазак изборе испуне и да опозиција одлуку о бојкоту треба да донесе што пре.

Бојкот избора – да или не? Доношење одлуке сада или када избори буду расписани? То су питања која су направила нову поделу на српској опозиционој политичкој сцени.

Ilustracija: Thinkstock

Лидер Странке Слободе и правде Драган Ђилас има јасан став који је, како сам каже, у мањини – да бојкот треба да наступи одмах.

„Морам да кажем да сам ја са својим мишљењем остао у мањини, људи су рекли – рекли смо рок шест до девет месеци, треба још да се сачека до последњег тренутка, ја сам рекао: ја сматрам да не треба више да се чека, ја мислим да Александар Вучић и ова власт неће да испуне ништа и да већ сада треба рећи од избора нема ништа, ми улазимо у бојкот. Јер, пазите… РТС је исто затворен, ови таблоиди су још агресивнији, таблоидне телевизије такође. У оном парламенту још већа вређања, притисци, сачекују нас као мене у Шапцу људи који нас вређају, батинаши“, подсећа Ђилас.

Таква идеја није наишла на одобравање у Новој странци. Зоран Живковић каже да бојкот избора није циљ сам по себи, већ да би то требало да буде средство опозиције за остваривање нормалних изборних услова.

„Мислим да закуцавање данас, значи половина јула, о томе да ли ћемо да изађемо на изборе марта следеће године или априла следеће године – није добар потез. Нити да кажемо да излазимо сигурно, нити да кажемо да не излазимо сигурно. Него да се боримо свих ових месеци да остваримо те услове, па ћемо кад буду расписани избори да донесемо коначну одлуку. Оцена о томе да ли сада кажемо бојкот или не – мери да ли је неко права опозиција или не, или да господин Ђилас мери ко је права опозиција или не – мислим да је неозбиљно“, поручује Живковић.

Слична размишљања и у Иницијативи „Не давимо Београд“, поручују да не треба излазити са једностраним ставовима и додају да је потребно да се постигне решење прихватљиво за све.

Док политичари вагају, политички аналитичари немају дилему. Ако опозиција жели озбиљне резултате – одлука мора да се донесе што пре, сматра Бојан Клачар из ЦеСИД-а.

„Опозицији је важно да у што краћем времену одлучи да ли излази на изборе или бојкотује, јер се Српска напредна странка налази у некој врсти предизборне кампање и било би добро да опозиција има реакцију на те активности, било да се ради о кампањи за излазак на изборе, било да се ради о кампањи бојкота – зато што бојкот избора за опозицију значи да они као свој кључни резултат морају да остваре смањену излазност, јер је то оно што ће бити једино мерило њиховог успеха, што значи да тај бојкот не може да буде пасиван, већ активан и мора да се настави фактички и након изборног дана“, истиче Клачар.

Кампања бојкота је сложенија и скупља од уобичајне – објашњава клачар – јер мора да траје дуже и захтева посебну комуникацију са бирачима које опозиција треба да мотивише да не изађу на изборе.

Само излазност мања од 50 или 40 одсто, значила би успех опозиције, закључује саговорник Н1, што би био њихов адут да захтевају ванредне изборе.

                     ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!