Прочитај ми чланак

НОВА БРУКА! Србија у УН није подржала руску Резолуцију против величања нацизма! ФОТО

0

Трећи комитет Генералне скупштине УН усвојио је убедљивом већином гласова Резолуцију Русије о борби против глорификовања нацизма.

Србија је била међу уздржанима, није подржала руску резолуцију против величања нацизма, иако већина земаља света јесте. Ово је још једна брука наше земље, будући да смо и били уздржани и за изгласану Резолуцију УН о хуманитарном прекиду рата у Гази ради допреме воде, хране и лекова цивилима, што је подржало чак 120 земаља света (чак и западне силе које подржавају Израел попут Француске).

За данашњу Резолуцију против величања нацизма је гласало 105 земаља, против је било 52, очекивано САД, Хрватска, Албанија, БиХ, Украјина, Велика Британија, Немачка, Канада… Уздржаних је било 15, укључујући Србију.

У документу се државама сугерише да предузму конкретне мере, укључујући законодавну област и област образовања, у складу са њиховим међународним обавезама у погледу људских права како би се спречила ревизија историје и резултата Другог светског рата и негирање злочина против човечности и ратних злочина почињених током тог рата.

Аутори резолуције одлучно осуђују инциденти повезани са глорификовањем и пропаганду нацизма, конкретно исцртавање графита и цртежа пронацистичког садржаја на споменицима жртвама Другог светског рата.

Земље се такође позивају да отклоне све облике расне дискриминације, ако је потребно и законодавним путем.

Трећи комитет је раније у руску Резолуцију укључио и амандман према којем је Русија наводно настојала да оправда „територијалну агресију против Украјине тиме да је циљ ликвидација неонацизма“. Аутори амандмана су били Албанија, Аустралија, Јапан, Гватемала, Либерија, Маршалска острва, Северна Македонија, Нови Зеланд, Украјина и Микронезија. То је урађено у нади да ће Русија ако амандман буде усвојен одустати од своје Резолуције, али то се није догодило.