Прочитај ми чланак

Ништа од уласка Црне Горе у НАТО?

0

364038_nato--zastave-2013--foto-fonet-ap_f

Иако су прве процене биле да би криза у Украјини могла олакшати улазак Црне Горе у НАТО на септембарском самиту, веома су мали изгледи да ће се то догодити.

Чак и да Вашингтон одлучи да лобира да се позив за чланство Црној Гори нађе на дневном реду самита, пишу ВИјести, интереси кључних европских чланица НАТО не иду на руку Подгорици. Лист наводи да је тренутно кључни проблем то што Немачка и остале велике НАТО земље из Европе не желе да позивом Црној Гори додатно ризикују односе са Русијом.

Према дипломатским изворима и изворима из НАТО-а, на које се позивају Вијести, додатна отежавајућа околност је то што би, ако би Црна Гора била тема самита шефова држава или влада 28 чланица НАТО, прибалтичке земље и Пољска инсистирале да се онда разматра позив и Грузији, што би недвосмислено значило прст у око Москви.

Како се све одлуке у НАТО доносе консенсусом, компликована ситуација на глобалној политичкој сцени, коју су произвели сукоби у Украјини, не наговештава да би Црна Гора ускоро могла да се нађе у најмоћнијем војном – политичком савезу.

Епилог вишемесечног интензивног лобирања челника власти на билатералном нивоу, уз свесрдну помоћ Словеније, као заступника Црне Горе у НАТО, требало би да буде познат 25. јуна, на састанку министара земаља чланица. Тада се утврдјује дневни ред НАТО самита у септембру.

“Што се тиче војних реформи, ми ћемо вам дати конопац и у том смислу рећи да сте спремни. Ипак, коначна одлука је увек политичка”, рекао је саговорник из НАТО Вијестима који је, заједно са двоје колега и 10-ак јавних личности, у организацији словеначке мисије, прошле седмице боравио у седишту НАТО у Бриселу.

И без украјинске кризе, црногорска позиција у очима западних партнера није била сигурна. Кључна замерка је то што још нису реформисане безбедносне службе и што су у њима на важним местима и даље кадрови који се сматрају непоузданима.

Како је раније Вијестима рекао високо рангирани извор из дипломатских кругова, док год преко црногорске тајне службе информације из НАТО стижу у Москву, наши политички и војни званичници не могу равноправно седети за истим столом са представницима чланица Алијансе. “О поверљивим информацијама не могу да говорим”, био је одговор саговорника из НАТО на питање Вијести да ли може да конкретно објасни зашто је пре неколико месеци генерални секретар Андерс Фог Расмусен рекао да Црна Гора мора да реформише службе безбедности.

Додатна отежавајућа околност за Подгорицу је низак ниво подршке грађана стратешком државном циљу, иако нове анкете показују да присталица уласка у НАТО има више него противника, али испод 50 одсто.

(Танјуг)