Прочитај ми чланак

Ђорђе Вукадиновић: Николићев гаф, или испуњавање захтева немачких парламентараца?

0

vukadin_oba_v98_0(НСПМ, Бета)

Политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић оценио је данас да је оваква врста извињења председника Томислава Николића у име Србије за злочин у Сребреници изненађујућа и да није сасвим јасно да ли је оно случајни гаф или испуњење једног од захтева немачких парламентараца, али да вероватно има елемената и једног и другог.

Томислав Николић се у изјави босанском БХТ-у извинио за „злочине које су појединци починили у Сребреници у име Србије и српског народа“.

Вукадиновић је, поводом тог извињења, агенцији Бета рекао да није јасно да је то само гаф или испуњење једног од захтева немачких парламентараца који се односио на тзв. „геноцид“ у Сребреници и став Београда према томе.

„По оцени немачке дипломатије неке Николићеве изјаве по том питању су биле сувише запаљиве и ‘ревизионистичке’ у односу на официјелну слику створену на Западу и у Хашком трибуналу. Нарочито је његов последњи говор у УН дочекан на нож у тим круговима, а посебно у Сарајеву“, рекао је Вукадиновић и истакао да је врло вероватно да је Николић извињењем желео да амортизује те критике и чак оде корак даље у односу на оно што је на ту тему изјављивао бивши председник Србије Борис Тадић.

Николић је, међутим, како је додао Вукадиновић, тиме вероватно желео и да отклони још једну потенцијалну сметњу на путу за добијање датума за почетак преговора са ЕУ.

С друге стране, Вукадиновић је оценио и да је Николићева изјава о томе да су Срби из Босне и Херцеговине „Босанци“ – „пре свега, мало трапава пошалица, односно, вероватно неспретан покушај духовитости пред агресивном новинарком из Сарајева који сигурно неће добро одјекнути у Бања Луци и Републици Српској“.