Прочитај ми чланак

Николић поручио Оланду: Србија је занемела

0

Србија је занемела, поручио је председник Србије Томислав Николић у саучешћу упућеном француском колеги Франсоа Оланду поводом ноћашњег терористичког напада у Ници у којем је више од 80 особа страдало, а више од 175 повређено, од тога неколико десетина у тешком стању.

nikolic tomislav

„Ужаснула нас је вест о терористичком нападу у Ници у коме је страдао велики број невиних људи. Србија је занемела после овог безумног чина, саосећајући са болом и тугом француског народа“, навео је председник Николић, саопштила је његова прес-служба.

Председник Србије је поручио да је овај терористички акт, изведен управо на дан када је француски народ славио свој национални дан, представља удар на све оне вредности које тај дан симболише, а то су слобода, братство и једнакост.

„Он је још једном показао да морамо сви заједно, широм планете, да се удруженим снагама и јединствено, супротставимо овом највећем злу данашњице, како се сличне трагедије не би поново десиле“, навео је председник Николић и додао:

„У име грађана Србије и у своје име, упућујем вама и породицама настрадалих изразе најдубљег саучешћа. Рањенима у овом бруталном нападу, који нас је све тако дубоко потресао, желимо брз опоравак“.

У овим тешким тренуцима за вашу земљу и народ, поручио је такође председник Николић, желим да пренесем и нашу искрену солидарност са пријатељским француским народом и да вас уверим да Србија чврсто стоји уз Француску.

„Примите изразе мог најдубљег уважавања“, написао је председник Николић.

Време да Европа крене у борбу против тероризма

Николић се уписао данас у Књигу жалости у Амбасади Француске и поручио да је време да цела Европа крене у борбу против тероризма.

Председник Србије је након уписивања истакао да је време да Француска поведе целу Европу у борбу против тероризма, да се забораве међусобне размирице и свађе, како у ЕУ тако и ван ње, и да се цела Европа окрене борби против зла који убија нашу будућност и децу.

„Србија ће бити уз Француску и уз прогресивни свет, уз свакога ко жели да се бори без страха и са одлучношћу, да више никада не осећамо страх од људи који не презају ни од чега како би другима нанели бол и зло, а правдајући то својом борбом“, истакао је Николић.

Он је рекао да не постоји циљ који оправдава убиство невиних људи, који оправдава овакве масовне акте тероризма каквима је данас највише изложена Француска.

„Ниједна држава у Европи и у свету не може да каже да је мирна и да то њу никада неће докачити. Време је да се свет уједини, пошто се очигледно зло ујединило“, поручио је Николић.

Николић је навео да је Француска доживела трагичан дан, а да је Србија уз њу и да саучествује у њеном болу.

„Србија осећа и срџбу и жељу да се Европа пре свега избори против овог зла, које удара на темељне људске вредности“, рекао је Николић, кога је у Амбасади Француске дочекала амбасадорка Кристин Моро.

Николић је у Књигу жалости уписао да је ужаснут и огорчен и да осећа огроман бол и срџбу због онога што се десило у Србији пријатељској земљи Француској.

„Поштовани председниче Оланд, драги пријатељу, овим грађанима Француске изражавам саучествовање у болу. Молим вас, заборавите свађе и размирице, како у ЕУ, тако и ван ње. Поведите борбу против овог зла које прети да уништи Европу“, написао је Николић и додао да је Србија уз Француску.