Прочитај ми чланак

Незвани гост у Бриселу – последњи трзај Бориса Тадића

0

 

Председник Демократске странке Борис Тадић у уторак је незванично боравио у Бриселу где се у Европској комисији кратко састао са европским комесаром за финансије и економију Олијем Реном.  Ова вест је потврђена у Реновом кабинету, у којем додуше нису могли да потврде да ли се Тадић састао и са још неким званичницима Европске уније.

Редакција „Србин инфо“ сазнаје да je и поред тога што је бивши председник државе, лидер ДС отпутовао владиним авионом, као и да га је на аеродрому у Бриселу сачекало возило амбасаде Србије.

Присуство незваног госта у Бриселу, заправо је последњи политички трзај Бориса Тадића, који ће до краја недеље покушати да некако излобира још један мандат за режим Демократске странке.  Оно што Тадићу не иде на руку је податак да Немачка више није тврди заговорник ДС Владе.  Берлин је разочаран појединим потезима бившег председника и његовог окружења, јер су у неколико наврата, из личних интереса блокирали одређене пројекте немачких компанија.

Друга чињеница која Тадићу не иде на руку је чврст став Русије да у новој Влади не жели ДС и ЛДП, што је изазвало огромно незадовољство у врху демократа.  Због тога је на помолу савез СНС-СПС-УРС, с обзиром на то да је ДСС неприхватљив партнер за све европске амбасаде и САД.

У том случају, Борис Тадић губи и место лидера странке. Драган Ђилас би у улози градоначелника Београда „испливао“ као нови газда и адут демократа на следећим изборима (Ђилас је власник великог броја домаћих медија и маркетиншких агенција). Тадић је у крајњој нужди спреман и на Владу са напредњацима, иако у самој странци постоји велики отпор таквој идеји.

Изглед будуће Владе Србије могао би да буде познат већ при повратку Ивице Дачића из Москве, који ће ових дана поново да путује у Русију.

Алексеј Димитријевић