Прочитај ми чланак

Немачки медији: Док је Вучић на власти, Србија неће у ЕУ!

0

Демонстранти у Београду и другим градовима Србије имају добар разлог да изађу на улице. Јер, председник Александар Вучиц́ издао их је на изборима 21. јуна, сматра уредник у Дојче веле Миодраг Шориц́. Вучиц́ сада против демонстраната шаље своје батинаше, мало у униформама, мало у цивилу.

Страни агенти – они су криви! Мрачне силе из иностранства стоје иза демонстрација у Србији. У то је сигуран председник Александар Вучиц́. Пре само неколико недеља остварио је високу победу на такозваним „изборима“ и сада контролише две трец́ине парламента. Тим теже му сада пада да обасни позадину нереда, незадовољство његовом владом. Или – како прави или измишљени „страни агенти“ могу да управљају десетинама хиљада демонстраната у неколико градова, наводи се у тексту ДW.

FOTO: Printscreen

Вучиц́ притом никога не окривљује конкретно, не помиње имена ни државе. Само шири теорије завере, старе комунистичке слике непријатеља. То је научио од свог ментора, злочинца Слободана Милошевиц́а. Попут њега, мутирао је од комунисте у националисту и сада се претвара да је демократа. Од Милошевиц́а је такође усвојио методе за одржавање на власти: прогон опозиције, манипулисање медија, контрола правосуђа. Недавни „избори“ у Србији нису били избори – бар не демократски. Извјештаји ОЕБС-а и других посматрача избора су недвосмислени.

Батинаши против демонстраната

Народ Србије демонстрирао је другу ноц́ заредом, јер се осец́а превареним. Не само када се ради о изборима. Претходних недеља Вучиц́ је уклонио готово све мере предострожности против ширења пандемије. Претварао се да корону држи под контролом. Међутим, после избора, изненада се испоставило да је све много горе него што је тврдио пре избора: пандемија се брзо шири, односи све више живота. Економија је у слободном паду. А одговорни председник недужно пере руке.

Вучиц́ сада против демонстраната шаље своје батинаше, мало у униформама, мало у цивилу. Ако је веровати демонстрантима, ти у цивилу се увуку у масу на улици и врше насиље како би бацили љагу на протесте. Полиција није ни мало уздржана, како то тврди Вучиц́. Много је слика на којима се види како полицајци палицама туку мушкарце и жене који леже на земљи, па чак и децу која с протестима немају везе. Снаге безбедности Србије вец́ деценијама срамоте ту земљу, оцењује Миодраг Шорић, уредник у ДW.

Србија није демократија. Све док је то тако, она нема шта да тражи у Европској унији. ЕУ у својим редовима има довољно посла с аутократским лидерима из средњоисточне Европе и не треба јој још један од те сорте којег још треба и да финансира.

Канцеларка мора да реагује

Ангела Меркел је поводом почетка немачког председавања ЕУ јуче у Бриселу веома лепим речима говорила о важности владавине закона и демократије у Европи. Те речи ће постати кредибилна политика само ако канцеларка у складу с тим буде и поступала – на пример, обуставом преговора о приступању са Србијом све док је Вучиц́ на власти. Брисел би такође требало да спроведе независну истрагу о томе ко је одговоран за бруталне нападе на демонстранте. Ако Србија одбије да сарађује, ЕУ би шефовима полиције и министарства унутрашњих послова и одбране убудуц́е требало да забрани улазак на свој простор. ЕУ не сме да дозволи да прођу тек тако. Ангела Меркел је предуго подржавала Вучиц́а, који би могао да укаља њен успех као канцеларке.

Снага Вучиц́а је слабост његових противника: српска опозиција је посвађана. Осим тога, атеисти Вучиц́у успело је да придобије и Српску православну цркву. Тачније: неке владике – попут оног у Војводини – дозволиле су да их он упрегне у своја кола. Вучиц́ контролише државни апарат и све повезане ресурсе. И све док је то тако, остаће на власти.

Егзодус Срба

У ову трагедију спада да такво стање у Србији уопште није лоше за Запад. На Балкану влада мир, млади и добро образовани Срби одлазе из земље како би своју срећу потражили у Канади, Француској или Немачкој.

У време распада Југославије, у земљи је живело око десет милиона Срба, сада их има седам милиона, а за неколико деценија вероватно ће их бити само два до три милиона. Проблем немирног народа на Балкану, сматра Шорић, тиме ће се решити сам од себе, али пре свега захваљујуц́и Александру Вучиц́у и његовим присталицама.