• Почетна
  • ПОЛИТИКА
  • Влада Србије: Могућа смена председника општина са Севера Косова (Видео)
Прочитај ми чланак

Влада Србије: Могућа смена председника општина са Севера Косова (Видео)

0

Vlada(Блиц, Србин.инфо)
Уколико буду ометали имплементацију бриселског споразума, Влада Србије може да смени председнике општина са севера Косова, којима је истекао мандат, каже за “Блиц” извор близак Влади.

Државни врх и очекује од представника Срба са севера Косова да не ометају примену бриселског споразума већ покажу политичку лојалност према Влади. Политички представници косметских Срба данас би требало да разговарају са премијером Ивицом Дачићем и потпредседником Владе Александром Вучићем.

Коначна одлука да ли председници општина пристају на понуђено референдумско питање о прихватању или одбијању споразума јуче није била донета. Током дана у Косовској Митровици разматране су различите верзије питања на рефендуму јер власт у Београду одбија да то буде „да ли сте за Косово у саставу Србије“, а што је захтев лидера Срба са КиМ.

Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић изјавио је јуче у Загребу да ће се о референдумском питању о прихватању бриселског споразума одлучивати у институцијама система.

– Уцене типа – биће референдумско питање онако како неко одлучи негде на улици – ја вам сад кажем да то неће бити и може на улици да одлучује ко шта хоће. У Србији се одлучује у институцијама система… У Србији ће да одлучује већина грађана – поручио је Вучић, не напомињујући на који начин мисли да ће се исказати та веродостојна воља држављана Србије.

Главни промотери одбијања споразума из Брисела, његове примене и инсистирања на другачијем рефендумском питању, уз скоро стопроцетну подршку Срба са Космета су  Крстимир Пантић, заменик директора Владине канцеларије за КиМ, Славиша Ристић, председник општине Зубин Поток, и Раденко Недељковић, начелник Косовскомитровачког округа. Председници четири општине са севера Косова и Метохије и начелник Косовскомитровачког округа Раденко Недељковић јуче су у Бањалуци разговарали са председником РС Милорадом Додиком.

– Додик подржава ставове Срба с Косова о бриселском споразуму – рекао је Недељковић након састанка са председником РС. 

 

ivica-dacic(Бета)
Дачић: Нема више преговора са Србима са севера
Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је данас да ће споразум о нормализацији односа Београда и Приштине бити примењен, иако га Срби са севера Косова не прихватају.

– Влада Србије нема шта с ким да преговара, одлучили смо да прихватимо овај споразум и споразум ће бити примењен. Остаје само да видимо како да последице буду што мање за народ, да се се сви заједно договоримо, али они не морају да га подржавају – рекао је Дачић за телевизију „Пинк“.

Према његовим речима, Срби са севера Косово више нису за референдум, пошто знају какав ће бити резултат, односно да ће га прихватити већина грађана Србије. Дачић је рекао да је најгора опција да се споразум прихвати, а да не буде примењен.

– Нико нема право да ову земљу води у даље пропадање. Споразум није уперен против народа, њиме се чувају институције, посао за Србе, нисмо признали независност, нисмо им омогућили чланство у УН и ОЕБС-у, сада идемо ка трајном и коначном решењу, ово је привремено решење – исткао је премијер.

Као један од даљих корака, Дачић је навео предлог председника Томислава Николића да се Законом о суштинској аутономији омогући да Заједница српских општина постане саставни део уставно-правног система Србије.

Премијер је истакао да се тренутно воде преговори тимова у Бриселу о роковима за примену споразума, превасходно у делу који се односи на полицију и правосуђе.