Прочитај ми чланак

„Нема помирења док се не призна геноцид у Сребреници“

0

Поглавар Исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић је, првог дана светог месеца Рамазана, месеца толеранције и праштања у исламу, оптужио Републику Српску да спроводи пузајуће етничко чишћење муслимана на својој територији и истакао да бошњачко-српског помирења нема док Срби не признају да се у Сребреници догодио геноцид.

Husein kaza

– Знате шта се све десило од јула прошле године. Прво је спречена резолуција о геноциду у УН-у. Политичке снаге босанских Срба ометају доношење такве резолуције у Парламенту БиХ. И ми причамо о неком помирењу. Убеђен сам да нема помирења док се геноцид не призна – казао је Кавазовић и додао:

Геноцид се у Сребреници мора признати и то би била једина исправна ствар.

Гостујући на регионалној Н1ТВ, Кавазовић је на питање шта ће се десити у будућности уколико односи остану овакви какви су сада, рекао да у РС постоје крајеви где се негира босански језик, где се Бошњацима не дозвољава запослење и на све начине им се отежава живот.

– То је оно што ја говорим, о пузајућем етничком чишћењу у Републици Српској – рекао је Кавазовић који се противи избору представника српског народа на чело сребреничке општине.

Кавазовић, који је сматран умеренијим верским лидером у односу на његовог претходника Мустафу Церића, каже да је природно то што је позвао Бошњаке да имају обавезу према Сребреници и да не дозволе да на власт у тој општини дође неко из реда српског народа, неко ко, како је рекао, негира геноцид.

Срби – Власи и четници
Упитан зашто је недавно Србе назвао Власима (погрдни назив за Србе у време османлија), Кавазовић каже да је то рекао у љутњи, али да када Србе назове четницима они се тиме, истиче, поносе.

На питање да и је спреман да се извини због тога, Кавазовић је рекао да му је жао ако је увредио неке од пријатеља, али да му због оних других, који негирају геноцид, није жао и да се не жели извинити.

Кавазовић је прокоментарисао одлуку да се забрани присуство на обележавању годишњице злочина у Сребреници онима који негирају геноцид, рекавши да тај Меморијални центар није у надлежности Исламске заједнице, али да јесте у том случају би, каже, био сагласан са тим.