Прочитај ми чланак

НЕ МОЖЕ СЕ УПОРЕДИТИ ИНЦИДЕНТ у Јасеновцу и саопштење СРС

0

Не може се упоредити инцидент у Јасеновцу који је вишеструко тежи, страшнији и опаснији од оног што је Шешељ у саопштењу СРС рекао да се догодило у парламенту

То је изјавио председник Србије Александар Вучић и додао да оно што се догодило у парламенту пирликом посете хрватске делегације нико није видео, ни чуо.

Упитан о односима са Загребом и изјави хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић да њу не занимају реципрочне мере већ дијалог, те да је мало забринута због односа Београда и Загреба, Вучић каже да је он веома забринут.

„Увек сам се трудио да будем објективан, ево већ 80 дана нисам рекао негативну реч, нисмо ми забрањивали њиховим министрима зато што нам се њихове изјаве не свиђају да уђу у Србију“, рекао је Вучић.

Све ово, каже, имамо јер је СРС нешто саопштила, што нико нити је видео нити зна, нити је чуо да се догодило.

„Због саопштења СРС сте све ово направили. Да није мало превише, да нисте мало нервозно или исхитрено реаговали? Ми мирно реагујемо, чекамо време, никога не вређамо. Моје питање је хоће ли бити подигнут споменик Алојзију Степинцу у Зрину, хоће ли бити или неће бити“, пита Вучић.

Упитао је да ли је подизање споменика Степеницу у Двору на Уни, у увек већинској српској опшитни, разумно и да ли је то пријатељски чин према хрватским грађанима српске националности, према Србима уопште, јер су „под усташком камом и под усташким режимом страдали многи Срби из свих делова некадашње Југославије“.

„Мислите да је то мање важна ствар од тог Шешељевог саопштења? Милсим да су ту онда неке ствари озбиљније поремећене“, приметио је Вучић

Поручио је и да је Србија увек спремна за дијалог, али неко мора и да жели да вас чује, и да вас саслуша.

„Спремни смо да Хрвате саслушамо, али нисмо одушевљени ни Баришићем, ни Будаком, ни Степинцем, ни њиховим величањем, ни Блајбургом, а нећу да говорим с ким све на њиховој политичкој сцени нисмо одушевљени, просто спуштао бих се на један ниво на којем неки од њих воле да буду а у који просто не желим да загазим“, каже Вучић.

„Па шта ако су је напали медији, то им је посао“

Вучић је рекао да министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић не треба да се обазире на нападе медија, те да нема шта да коментарише наводе да је одбила да да изјаву хрватским новинарима.

„Немам шта да коментаришем. Шта је брига за то. То што је нападају неки медији, па шта, то је посао да је нападају. Мене нападају сваки дан по цео дан, па да се секирам што ме напао загребачки Н1 или београдски Н1. Кога то брига“, каже Вучић за Пинк.

Питао је и шта друго медији да раде.

„Јесте видели некад насловну страну Мишковићевег времена или насловну страну Мишковићевог, Ћулибрковог и Дјиласовог НИН-а а да није напала директно мене или неког најгорим лажима, неистинама и измишљотинама, јесте видели неки дан на некој од телевизија или највећем кабловском проваједеру, па шта, не разумем, да кукам, да се жалим сваки дан? Нека раде свој посао, шта ме брига“, навео је Вучић.

Медији у Загребу пренели су да је министарка за европске интеграције Србије, Јадранка Јоксимовић, која учествује на састанку на врху Процеса сарадње у југоисточној Европи (СЕЕЦП) у Словенији, одбила данас да да изјаву хрватским новинарима.

Министарка Јоксимовић објашњава, међутим, да није одбила изјаву за хрватске медије, већ да није хтела да говори о односима Србије и Хрватске, јер то није тема састанка којем присуствује.

„Србија мора да буде присутна на Самиту у Софији“

Председник Вучић изјавио је да Србија мора да буде присутна на Самиту ЕУ – Западни Балкан у Софији 17. маја, јер не би било добро да земља не буде присутна на скупу на који долазе најмоћнији европски лидери, те додао да ће се са премијерком Аном Брнабић договорити ко ће представљати Србију.

„Ја сам добио позив, да сачекамо још мало. Сешћу са Аном (Брнабић) да се договоримо, али ми морамо да будемо присутни, било би сулудо да не будемо“, рекао је Вучић.

„Мислите да је добро за Србију да тамо буду и Ангела Меркел и Емануел Макрон и сви најважмији европски лидери, а да Србија не буде?“, приметио је он.

Како је рекао, постоје мањи састанци на којима не мора да се присуствује, и на којима може да се „истерује формалност“, али да се то не може када долазе најмоћнији европски лидери од којих нам зависе економија, политичка будућност…

„Да кажете – не можемо? Шпанија то себи може да дозволи, јер је у клубу, Србиај није у клубу. Србија мора да ради на свом развоју“, рекао је Вучић.

Указао је да Србија мора да развија економију, да напредује, размишља како ће да расте БДП, а да смањује дуг, незапосленост, али и како ће политички себе да осигура и да има што више инвестиција, да би грађани живели боље.

Председник Србије је истакао да скуп у Софији организују премијер и председник Бугарске Бојко Борисов и Румен Радев, да ће доћи све европске земље и да не можемо да забијемо „нож у леђа“ Бугарској и кажемо да нас то не интересује, иако су они нас подржавали на сваком месту и на различите начине.

„Да памтимо ко нас подржава“

Председник Вучић је рекао да је посета председника Европског савета Доналда Туска велика част за Србију и добра вест за нашу земљу.

„Сутра имамо важне састанке за председником Европског савета… Туск је озбиљан човек, који одлично разуме ствари у Европи и на Балкану“, рекао је Вучић за РТС Букурешту.

Навео је да разговори неће бити лаки по свим питањима, али и додао да веома поштујемо Туска и да се он лично радује његовом доласку.

То је велика част за Србију, после (шефице европске дипломатије Федерике) Могерини долази председник Европског савета, то је добра вест за нашу земљу“, рекао је Вучић.

Вучић је изјавио да је изузетно важно што нас Румунија, Грчка и Бугарска отворено подржвају, што показују поштовање за Србију и траже подршку за улазак Србије у ЕУ.

„То је од изузетог значаја за нас. Румунија је највећа земља, Бугарска председавајућа ЕУ, Грчка са можда најважнијим геостратешким положајем у Европи и њихова подршка је отворена, нескривена“, рекао је Вуцичх српским новинарима.

То су, како каже, наши пријатељи…

„То наш народ треба да зна и треба да памтимо ко нас је подржавао кад већ неки сада то не желе и труде се да нам тај пут ка ЕУ отежају, а такође су нам суседи“, приметио је председник Србије.

Оценио је да данашњи састанак био један од најбољих састанака с партнерима три суседне земље, те да је формирана Радна група која мора, нагласио је, промптно да изађе са предлозима како би се почело са потписивањем протокола пре самита са Кином у јулу.

„Разговарали смо о томе шта је важно за грађане, о аутопутевима. Знате ли шта би за Банат значило да кроз неке општине које су неразвијене прође ауто-пут“, рекао је Вучић.

Додао је да је Србија спремна за изградњу ауто-пута Темишвар-Београд, а румунска страна је данас први пут изразила потпуни интерес, јер, подсетио је, када је са бившим премијером разговарао тада Румунија није имала новца за то.

Вучић је рекао и да се данас разговарало о железничком коридору, Коридору 10, који је од суштинског значаја.

„Важно је да пругу Ниш-Димитровград осавременимо. Ниш поново добија много“, рекао је Вучић, додајући да се у Букурешту разговарали и о дигиталним инфраструктурама.