• Почетна
  • ПОЛИТИКА
  • НАТО ТРАЖИ ИСТРАГУ У КУМАНОВУ – ћути о повезаности терористе са бившим америчким амбасадором
Прочитај ми чланак

НАТО ТРАЖИ ИСТРАГУ У КУМАНОВУ – ћути о повезаности терористе са бившим америчким амбасадором

0

americki ambasador siptarski teroristiЈуче је лидер НАТО савеза Јенс Столтенберг позвао „на уздржаност свих укључених у смртоносне сукобе у Македонији и тражио да се заустави насиље које је након два дана за собом оставило најмање 22 мртвих“, преносе медији из седишта НАТО савеза у Бриселу.

„Позивам све на уздржаност како би се избегла било каква даља ескалацију сукоба, што јеу интересу земље и целог региона“, рекао је Столтенберг у саопштењу и изразио „забринутост због избијања наизглед етничких сукоба у Европи у бившем горућем региону“.

„Важно је да сви политички лидери раде заједно како би се вратио мир и спровела транспарентна истрага која ће разјаснити што се догодило“, додао је Столтенберг, иако је македонски МУП објавио фотографије ухапшених и генерални секретар НАТО савеза не би погрешио да их је отворено назвао терористима.

Столтенберг је рекао да је следи развој догађаја „с великом забринутошћу“, те изразио „саучешће породицама оних који су погинули или повређени.“

Ко је пажљиво прочитао изјаву Јенса Столтенберга приметио је да генерални секретар НАТО савеза, говорећи о ситуацији у Македонији, не жели цитирати службено саопштење владе о догађајима у Куманову.

Посебно упада у очи што је Јенс Столтенберг био посебно обазрив да не користи реч „терориста“ када говори о убијеним и ухапшеним нападачима. С друге стране, НАТО савез позива све да покажу хладноћу и смиреност, те да се проведе истрага о ономе што се догодило, пише Illyriapress.

Премијер Никола Груевски је на конференцији за новинаре изјавио како се македонска полиција у Куманову обрачунала с оружаном терористичком групом.

„Ми нисмо у рату са Албанцима“, рекао је Груевски, додајући да су и албански официри учествовали у операцији.

Међутим, чини се да НАТО не прихвата његову верзију догађаја и тражи „транспарентну истрагу“.

Додуше, НАТО не оспорава наводе македонске владе, али захтева истрагу о томе што се догодило. Но, Македонија, иако јесте у процесу придруживања, није чланица НАТО савеза, а колико је познато, није ни НАТО колонија да би примала заповести од Јенса Столтенберга.

Према службеним подацима, у Куманову је убијено 14 припадника наоружане терористичке групе и 8 полицајаца. Ситуација је и даље нејасна, јер су ухапшени терористи носили симболи Народне ослободилачке армије, али је потврђено да је реч о албанској екстремистичкој групи.

У седишту НАТО савеза су прећутали један изузетно важан детаљ, а то су везе једног од припадника терористичке групе са бившим америчким амбасадором у Скопљу, Паулом Војлерсом, којега је недавно на том месту заменио Џес Л. Бејли.

Наиме, Фадил Фејзулахи за којег шиптарски медији тврде да је убијен у јучерашњој акцији, један је од вођа бивше ОВК и на интернету су његове фотографије у друштву бившег америчког амбасадора у Македонији Паулом Војлерсом, што је врло занимљив детаљ, преноси агенција MINA.

Касније су се појавиле опречне информације и један од војника ОВК тврди да је Фејзуллахи рањен, али да није мртав, преноси албански Portali Online.

Шта је бивши амерички амбасадор у Македонији радио у друштву Фадила Фејзулахија није познато, но, очито је да је командант такозване „Ослободилачке војске Косова“ и члан ове терористичке групе имао пријатеље на високим местима у америчкој дипломатији.

Фејзулахи је такође објавио фотографије и у друштву Зорана Зева које су снимљене на једној конференцији за новинаре.

На његовом Фејсбук профилу стоји како су „Албанци жртве Удбе“, и критикује македонску влади, а подржава догађања око „бомби“ Зорана Заева, лидера такозваних македонских „социјалдемократа“ који својим „бомбастичним снимцима прислушкивања“ жели срушити „диктатуру Николе Груевског“.

Фејзулахи је редовно објављивао вести везане уз активности ОВК на Космету и дискриминацију Албанаца коју спроводи влада Груевског и од стране ВМРО-ДПМНЕ, али и његов сународник у влади Али Ахменти.

Иако Фејзулахи нема Твттер налог, његова слика с бившим америчким амбасадором у Скопљу Паулом Војлерсом, снимљена прошле године, од јуче се може наћи на тој друштвеној мрежи, преноси македонска Republika.

fadil-Fejzulahu-so-Pol-Volers

Бивши амбасадор у Скопљу, Паул Војлерс, је служио у Канцеларији за послове Јужне Азије 1993-1994, а награђен је местом амбасадора у Никозији, Кипар, где је био од 1997. до 2000. године, када се враћа у Вашингтон. Од јула 2004. до јула 2007. Војлерс служио као заменик шефа Мисије при Амбасади САД-а у Скопљу, а за 2005. је био и отправник послова. Тада био унапређен за директора Канцеларије послова и регионалних сукоба Кавказа у Канцеларији за европска и евроазијска питања америчког Стејт департмента, где је радио од августа 2007. до августа 2011. године, када је потврђен за амбасадора у Македонији, стоји у његовој биографији на страницама State Deprtmenta.

У децембру 2014. га мења Jess L. Baily, који долази из америчке амбасаде у Анкари.

Паул Војлерс је стручњак за сукобе на Кавказу и Балкану; и изврсно познаје Македонију, а као што видимо има јаке везе са командантима бивше албанске ОВК. Не треба заборавити да су у време службе Џеса Бејла, као америчког амбасадора у Турској, букнули „спонтани“ протести у Парку Гези у Цариграду, који су били усмерени на рушење владе тада још премјера Ердогана. Након што је Ердоган потврдио своју победу на изборима и када је било јасно да ће га тешко моћи свргнути с власти, посао Jess L. Baily, губи смисао и постављају га за америчког амбасадора у Скопљу. Реч је, дакле, о двојици изузетно вештих дипломата, иако Бејли није испунио задатак, да уз помоћ Фетулаха Гулена и протеста у Парку Гези срушио Ердогана, без сумње је у Турској стекао вредно искуство.

Изгледа да НАТО савезу треба „нова и транспарентна истрага“ како би се скрили трагови који терористичку групу у Куманову могу повезати с Паулом Војлерсом, и амбасадором Бејлијем. Потребно је уклонити тај „мали проблем“, док се за остало не морају бринути, јер су Пентагон и НАТО савез сигурни да све што се догађа унутар америчке војне базе „Бондстил“ на Космету ионако неће изаћи у јавност.

За крај треба рећи да сви терористи имају занимљиву биографију: били су махом телохранитељи албанских политичара. Како преноси македонски портал Плусинфо, Дене Шеху и Бег Ризај су били чланови осигурања председника македонске партије Демократске уније за интеграцију Алија Ахметија и бившег окупатоско-шиптарског премијера на Космету и председника ААК Рамуша Харадинаја.

Иако за сада нема службених потврда, Шеху је наводно био члан ОВК и учествовао је у сукобима на Косову и Метохији 1999. године и у Македонији две године касније, после чега је био телохранитељ Ахметија.

Ризај је такође био припадник ОВК, у зони којом је заповедао Рамуш Харадинај, а после завршетка рата постао је члан његовог обезбеђења.

Плусинфо наводи, позивајући се на албанске медије, да је један од ухапшених, Сами Укшини, био припадник ОВК и Ослободилачке националне армије у Македонији, што је и случај са Мухаметом Краснићијем, јавља косметски Info-ks.net.

Извор: altermainstreaminfo.com – Н.Бабић