Прочитај ми чланак

НАРОД УЗ СРБЕ: Више од 80 одсто Чеха тражи да се повуче признање Косова!

0

Чешки режисер Вацлав Дворжак, редитељ документарног филма "Отето Косово" и покретач петиције против лажне државе Косово, открива да више од 80 одсто Чеха тражи да Праг повуче признање Косова.

У интервјуу за „Информер” Дворжак истиче да нам тек предстоји маратонска борба око КиМ, а да многи у Чешкој и читавој Европи полако мењају свој став у корист Србије. Ова петиција покренута у Прагу могла би да изазове праву лавину и драстично промени преговарачку позицију наше државе.

– Петицију је засад потписало 14 посланика, међу којима и неки из Европског парламента. Тежимо да је потпишу велике и значајне личности. Ово је рушење међународног права, бесправни чин који је нанео велику штету Србији. Преговара се са бившим председником Вацлавом Клаусом и садашњим Милошем Земаном, од ког очекујемо да ће је подржати, јер је против независности Косова, и јавно је говорио да је Чешка направила велику грешку. Један од првих потписника је Јан Каван, бивши шеф дипломатије, потпредседник владе и председавајући Генералне скупштине ЕУ.

Зашто сте снимили филм и покренули петицију?

– Отишао сам на Косово 2004. да тргујем вином. Пошто Албанци не производе вино, имао сам контакт са Србима. Тад сам приметио огромну разлику шта се доле дешава у односу на оно што преносе чешки медији. Нама је представљена потпуно другачија слика. Увидео сам да је све лаж, да се све изврће и злоупотребљава против Србије. Желим да се види истина.

Могу ли и неке друге државе да промене нешто као ви у Чешкој?

– Има шансе за тако нешто. На Косово идем са Пољацима и јасна им је ситуација. Немци, Французи, Италијани и Швајцарци такође иду доле и по питању Косова имају сличан став. Надам се да ћу инфицирати и суседне земље да крену мојим стопама.

Како људи реагују на ваш филм о отетом Косову?

– Нормалан Чех реагује нормално као и војници, јер су свесни и познају ситуацију. На пројекцији филма у месту Страхонице дошли су Албанци, по струци златари, да искажу своје незадовољство. Желели су да ме нападну и „докажу“ да је у филму све лаж. Међутим, војници су их зауставили и пре него што сам узео ваздух, и рекли им да су они били тамо и да знају да је све ово истина.

Има ли актуелна власт у Прагу слуха за оно што говорите?

– Нисам сигуран да ће имати храбрости да повуку признање, али свакако имају више слуха сада. И грађани полако отварају очи. Више користе интернет, који им даје релевантне податке. Сада је 80 одсто Чеха против признавања Косова. Много знају и прате историјске догађаје и жао им је што се ово дешава. Имам интернет новине „Косово онлајн“, које постоје 12 година, и стално пуштам информације о томе шта се догађа доле. Новинари се полако окрећу и преносе текстове које објављујем.

Боравили сте у Београду. Шта мислите о политици Србије према Косову?

– Србија је уцењена и трпи велики притисак. Српски политичари имају тешку ситуацију да пронађу исправан пут. Тешко је направити компромис са злочинцима који воде политику на Косову, а који имају иза себе као заштиту Американце. Никад није било овакве ситуације као што је са Србијом да је тако дуго и на суров начин притискају да се одрекне дела своје територије.

 

Мислите ли да ће ЕУ на крају званично уценити Србију да призна Косово зарад чланства у Унији?

– Била би огромна грешка кад би Србија признала Косово. ЕУ нема право да то тражи од Београда. Политика Брисела се мења и ништа није исто као што је било раније. Иступила је Велика Британија. Немачка унутрашња политика се такође мења. Формирана је нова страна, друга по снази, која подржава Србију и српско Косово.