Прочитај ми чланак

Народ и опозиција упали на седницу и натерали власт да не да дозволу тајкунима…

0

На јавној седници о изменама Плана генералне регулације (ПГР) за подручје Града Београда, постугнут је договор да се одустане од предвиђених измена које се тичу савских блокова на Новом Београду и Кошутњака, јавља репортер Н1.

Главни градски урбаниста Марко Стојчић још јуче је најавио да ће на данашњој седници Комисије за планове Скупштине града бити прихваћене иницијативе грађана које се односе на изградњу у савским блоковима, као и инфраструктуре за потребе Плана детаљне регулације за некадашњи „Авала филм“.

То, према његовим речима, значи да ни на који начин неће бити могућа било каква градња на зеленим површинама у оквиру савских блокова, као и да неће бити никакве изградње ни проширења Улие кнеза Вишеслава у Кошутњаку.

Како јавља репортер Н1, јавној седници у просторијама Секретаријата за урбанизам, присуствовало је више десетина грађана из више удружења и иницијатива, попут Удружења грађана Заједничка акција блок 70 и 70А, „За наш кеј“, „Савски насип“, представници блокова 44 и 45, као и блока 8 и „Битке за Кошутњак“.

Грађани су до последњег места испунили салу. Готово сви присутни имају неку примедбу на План генералне регулације, док су најгласнији представници новобеоградских блокова.

Присутни су и представници Народне странке, Двери, Странке слободе и правде, као и Не давимо Београд.

Најчешћа примедба је недовољна партиципација грађана, а наведен је пример месне заједнице Сава.

„Кад нисте могли да се договорите са грађанкма док сте рушили град, сада када одлазите треба да одете са стилом“, каже урбаниста Марин Крешић, док је Стојчић то назвао „политичким перформансом“.

Милица Лукић, просторни планер и учесница расправе, обратила се институцијама и затражила да „озбиљно размисле“ о већој партиципацији грађана.

„Не може јавни увид да се оглашава у време празника и не можете да поставите на интернет 319 страна Плана у формату који не може да се чита без специјалних програма. Учешће јавности може много боље да се организује. Молим вас да узмете у обзир учешће грађана. Сваку седницу обележавају жустре расправе и због тога се мора повећати партиципација грађана за овако комплексну тему. Изостала је и јавна расправа. Грађанима није објашњено шта се мења. Грађани плаћају институције да раде у њихову корист тј. да достављају информације“, рекла је она.

Велики број удружења грађана противи се изменама овог плана због тога што се њима, како су раније саопштили, отвара „могућност за злоупотребу и отимања зелених површина“. Удружења сматрају да није било ни довољно јавне расправе и страхују да би на местима зелених површина могли да никну разни објекти.

План генералне регулације је кровни документ за целокупно грађевинско подручје Београда којим се регулишу намена земљишта и правила уређења и грађења. На увид јавности је стајао законски прописаних месец дана, али јавна презентација, која је такође предвиђена законом, није одржана. Познато је само да је из новобеоградских блокова стигло више од 650 примедби.

Надлежни: Захтеви да се бара Рева заштити као јавна зелена површина – неосновани

Грађани су тражили се бара Рева заштити као јавна зелена површина, уместо да се третира као саобрацајна и индустријска површина, али надлежни сматрају да је та примедба неоснована, те је одбачена.

Ова одлука изазвала је бурну реакцију активисткиње са баре Рева која је рекла да не зели да “спава на шуту који се довози из Београда на води како би приморала институције да раде свој посао”.

Градски урбаниста Марко Стојчић рекао је да ће, када је у питању бара Рева, тек морати да разговара са надлежним институцијама.